ßßß
Składniki na dużą michę:2 łyżki rodzynek2 łyżki soku jabłkowego2 łodygi selera naciowego2 twarde, kwaskowe jabłka1/4 główki czerwonej kapusty1/4 główki włoskiej kapusty1/2 pęczka szczypiorkusóldressing:4 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka chrzanu ze słoikaskórka otarta z 1 cytrynysok z 1/2 cytrynyświeżo mielony pieprzRodzynki zamoczyć w soku jabłkowym. Poszatkować obie kapusty. Posolić, aby zmiękły. Wymieszać zostawić na pół godziny.Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Jabłka albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, albo najpierw przekroić na ćwiartki i pokroić w cienkie plasterki (można od razu skropić na tym etapie sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Posiekać szczypiorek.Przygotować dressing. Wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, chrzanem, skórką oraz sokiem z cytryny, pieprzem.Do kapusty dołożyć rodzynki, sok w którym się moczyły, seler, jabłka. Dodać sos i porządnie wymieszać.Wierzch posypać szczypiorkiem. Najlepiej schłodzić przed podaniem.