Wykonanie
Ostatnio podałam Wam przepis na coleslawa z
młodej kapusty, którego przygotowałam na tegoroczną majówkę przy grillu. Tymczasem nie pochwaliłam się moim ubiegłorocznym odkryciem, czyli colesławem z czerwonej i
włoskiej kapusty z
chrzanowym dressingiem, który naprawdę jest wart polecenia!Przepis pochodzi z książki Catherine’s Family Kitchen Catherine Fulvio.
Składniki na dużą michę:2 łyżki
rodzynek2 łyżki
soku jabłkowego2
łodygi selera naciowego2 twarde, kwaskowe
jabłka1/4 główki
czerwonej kapusty1/4 główki
włoskiej kapusty1/2 pęczka
szczypiorkusóldressing:4 łyżki
majonezu4 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
chrzanu ze słoikaskórka otarta z 1
cytrynysok z 1/2
cytrynyświeżo mielony
pieprzRodzynki zamoczyć w
soku jabłkowym. Poszatkować obie
kapusty. Posolić, aby zmiękły. Wymieszać zostawić na pół godziny.
Łodygi selera pokroić w drobną kostkę.
Jabłka albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, albo najpierw przekroić na ćwiartki i pokroić w cienkie plasterki (można od razu skropić na tym etapie
sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Posiekać
szczypiorek.Przygotować dressing. Wymieszać
majonez z
jogurtem naturalnym,
chrzanem, skórką oraz
sokiem z cytryny,
pieprzem.Do
kapusty dołożyć
rodzynki, sok w którym się moczyły,
seler,
jabłka. Dodać sos i porządnie wymieszać.Wierzch posypać
szczypiorkiem. Najlepiej schłodzić przed podaniem.