Wykonanie
Mam taką małą fantazję... Widzę oczami wyobraźni, jak wyrzucam moją gofrownicę przez balkon, a ona roztrzaskuje się na ulicy, i jeszcze dla pewności, przejeżdża po niej tir.. Ta wizja jest uzasadniona... Nie
mogę z nią dojść do ładu.. Raz pali, raz gofry są niedopieczone. Trudna jest nasza współpraca.. Kupiliśmy ją jakiś czas temu, przypadkiem. Mój M. przechodził obok sprzętów kuchennych i wpadła mu w oko gofrownica. Chciał kupić dobrą, fajną gofrownicę. I wtedy do akcji wkroczyłam ja.. Że po co, że może nie
będę potrafiła ich zrobić, że może nie będziemy ich lubić. Nie wiem, co sobie wtedy myślałam.. No bo, do diaska, kto nie lubi gofrów? Zgodziłam się na zakup średniej jakości gofrownicy, i niestety, nie dość, że okazało się, że uwielbiamy gofry, to jeszcze gofrownica jest średnia we współpracy. A, że jestem w gruncie rzeczy bardzo ckliwa, szkoda mi ją wywalić. I tak czekam, która z nas straci cierpliwość.. gofrownica i się rozkraczy totalnie czy też ja.. i wizja stanie się realna..
Póki co,
czekoladowe gofry
drożdżowe- (pyszne!) z karmelizowanym
jabłkiem.

Składniki:2 szklanki
mąkiok szklanka ciepłego
mleka (lub nieco więcej)1
jajko25 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukrułyżka ciemnego
kakao50 g roztopionego i ostudzonego
masłado podania: karmelizowane
jabłka- lub inne
owoce,
bita śmietana,
owoce,
dżem,
jogurt,
cukier puderWykonanie:
Drożdże przełóż do miski zalej połową szklanki ciepłego
mleka (nie gorącego!) i zasyp łyżką
cukru. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Możesz dodać nieco więcej
mleka jeśli masa jest zbyt zbita (lub
mąki jeśli zbyt rzadka). Piecz gofry w gofrownicy i podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!