Wykonanie
Przeglądając przepisy natrafiłam na ten ciekawy wpis. Od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować.
Powiem krótko- było warto.2 szklanki
mleka1 szklanka
mąki2 duże
jajka1-2 łyżki
cukru / wedle gustu smakowego/2 łyżki stopionego
masłaszczypta
soli / tzn. 1/4 łyżeczki/
masło lub
oliwa do wysmarowania blachyPiekarnik ustawiamy na temperaturę 200 stopni, niech sie rozgrzewa, tymczasem my przystepujemy do wykonania ciasta.Blachę z piekarnika smarujemy
masłem lub
oliwą i wstawiamy by się rozgrzał tłuszcz.Powyższe składniki mieszamy razem na gładką płynną masę- można to zrobić mikserem. Ciasto jest rzadkie, ale takie właśnie ma być.Teraz, gdy mamy już podgrzany tłuszcz/ a więc nic nam nie przywrze do blachy/ wylewamy ciasto na przygotowaną formę. Naleśnik powinien piec się bez termoobiegu około 30 minut.W tym czasie ciasto będzie się lekko unosić- jak słynna karpatka, a le
potem opadnie.Gotowy podajemy jak nasze naleśniki- z
dżemem,
cukrem pudrem lub
bitą śmietaną i
owocami.