ßßß Cookit - przepis na pannukakku- fiński naleśnik

pannukakku- fiński naleśnik

nazwa

Wykonanie

Przeglądając przepisy natrafiłam na ten ciekawy wpis. Od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Powiem krótko- było warto.
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
2 duże jajka
1-2 łyżki cukru / wedle gustu smakowego/
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli / tzn. 1/4 łyżeczki/
masło lub oliwa do wysmarowania blachy
Piekarnik ustawiamy na temperaturę 200 stopni, niech sie rozgrzewa, tymczasem my przystepujemy do wykonania ciasta.
Blachę z piekarnika smarujemy masłem lub oliwą i wstawiamy by się rozgrzał tłuszcz.
Powyższe składniki mieszamy razem na gładką płynną masę- można to zrobić mikserem. Ciasto jest rzadkie, ale takie właśnie ma być.
Teraz, gdy mamy już podgrzany tłuszcz/ a więc nic nam nie przywrze do blachy/ wylewamy ciasto na przygotowaną formę. Naleśnik powinien piec się bez termoobiegu około 30 minut.
W tym czasie ciasto będzie się lekko unosić- jak słynna karpatka, a le potem opadnie.
Gotowy podajemy jak nasze naleśniki- z dżemem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2015/05/pannukakku-finski-nalesnik.html