Wykonanie
Jednym z wniosków do jakich
doszłam podczas wakacji z przyjaciółką było bardzo proste stwierdzenie. Samotne
matki jesteście fantastyczne. Myślałam że to wiem a nie wiedziałam. Myślałam że rozumiem a nie rozumiałam. Doceniam więc to że
mogę mojemu M. nie tylko pomarudzić. Nie mówiąc już o dzieleniu się odpowiedzialnością i możliwością skonsultowania każdej sprawy dotyczącej dziecka. Fajnie jest
mieć wsparcie. Naprawdę. A jeśli o dzieciach
mowa i o ich ogarnianiu to można je ogarnąć czymś smacznym. I chyba każde dziecko lubi gofry. Mnie zawsze kojarzą się z dzieciństwem. Postanowiłam je nieco urozmaicić. I tak... po pierwsze są
drożdżowe a po drugie dodałam
kakao. Lepiej być nie może. Możecie je zjeść z
bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami albo z
jogurtem i udawać że to super zdrowe jedzenie:) U nas padło na
jogurt i
banany. Słodko, dziecięco i przesmacznie!

Składniki:2 szklanki
mąkiok szklanka ciepłego
mleka (lub nieco więcej)1
jajko25 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukrułyżka ciemnego
kakao50 g roztopionego i ostudzonego
masłado podania:
bita śmietana,
owoce,
dżem,
jogurtWykonanie:
Drożdże przełóż do miski zalej połową szklanki ciepłego
mleka (nie gorącego!) i zasyp łyżką
cukru. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Możesz dodać nieco więcej
mleka jeśli masa jest zbyt zbita (lub
mąki jeśli zbyt rzadka). Piecz gofry w gofrownicy i podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!