ßßß
Składniki:3 szklanki mąki10 dag drożdży1 1/2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru1 masło4 jajka1/2 słoiczka dżemuWykonanie:Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swą objętość dodaję do niego roztrzepane jajka, resztę cukru, rozpuszczone masło i pozostała mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną masłem, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś 30- 35 min. Placek jest gotowy, gdy zarumieni się na wierzchu, a jego boki zaczną odstawać od blachy. Wyłączam piekarnik zostawiając w min "drożdżówkę" na ok 15 min. Potem wyjmuję z piekarnika i czekam, aż ostygnie.