ßßß Cookit - przepis na Zakręcony chlebek z czosnkiem i rozmarynem…

Zakręcony chlebek z czosnkiem i rozmarynem…

nazwa

Wykonanie

Jeśli wydaje Wam się, że dużo tu u mnie czosnkowych wypieków, dobrze Wam się wydaje ;P Czosnek i cebula to, zaraz po pomidorach, moje ulubione warzywa, a pieczywo z ich dodatkiem… Jeśli kiedyś próbowaliście, nie muszę chyba tłumaczyć ;)
Miały być dzisiaj ciasteczka, bo od jakiegoś czasu chodzą za mną takie kruchutkie, z czekoladą i orzechami laskowymi. Jednak jak dotąd nie udało mi się skonstruować przepisu, który trafiłby w moje wyobrażenia, więc ciastka będą później. Znaczy się, jak mnie nie dopadnie jakaś alergia na orzechy po tych wszystkich próbach ;P
Tymczasem jest więc chlebek, i to taki dobry, że nawet brak czekolady w składzie można mu wybaczyć ;)
Chleb jest mięciutki i puszysty, bardzo aromatyczny dzięki dużej ilości czosnku oraz rozmarynu, a do tego rozkosznie maślany. W sam raz na imprezę, do odrywania, choć równie dobrze sprawdzi się do kanapek.
Ciasto jest dość ścisłe i bardzo łatwo się je wyrabia oraz formuje, więc nie sprawi problemów nawet mniej doświadczonym domowym piekarzom :) Wystarczy trochę chęci i cierpliwości, żeby cieszyć się jego znakomitym smakiem.
Polecam :)
Składniki:
500g mąki pszennej chlebowej
7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
175ml ciepłego mleka
75ml wody
1 łyżka oliwy
2 – 3 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
Dodatkowo:
50g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
4 duże ząbki czosnku
około 1 łyżeczki posiekanego rozmarynu i/lub pietruszki
Wykonanie:
Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszaj w dużej misce, zrób wgłębienie na środku. Mleko wymieszaj z wodą oraz oliwą i wlej do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj i zagnieć gładkie elastyczne ciasto, dodając pod koniec posiekany rozmaryn.
Z ciasta uformuj kulę i przełóż do wysmarowanej oliwą miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 1 – 1 i 1/2 godziny do wyrastania.
Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłóż je na oprószony mąką blat, wyrób krótko i rozwałkuj na grubość około 3 – 5 mm, formując kształt prostokąta.
Roztopione masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i rozsmaruj na cieście. Zwiń je wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Następnie złóż na pół i skręć, formując coś w rodzaju warkocza. Przełóż go do wysmarowanej masłem prostokątnej formy lub ułóż na oprószonej mąką blasze. Jeżeli podczas zwijania ciasta część masła wypłynie, możesz nim posmarować wierzch warkocza.
Przykryj blaszkę z ciastem folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piecz chleb w temperaturze 200ºC przez około 30 – 35 minut, aż chleb wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a postukany delikatnie od spodu wyda specyficzny głuchy odgłos. Upieczony, wyjmij ostrożnie z formy i przestudź na kratce przed podaniem (o ile oczywiście uda Ci się utrzymać domowników z dala od niego ;).
Smacznego :)
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2016/05/20/zakrecony-chlebek-z-czosnkiem-i-rozmarynem