ßßß
Przepis i zdjęcia znalazłam ostatnio w zakamarkach mojego komputera, gdzieś się zawieruszył. A że ciasto było pyszne i warto je zrobić, to je publikuje. Pierwszy raz upiekłam to ciasto na rocznicę ślubu moich rodziców, i od tamtej pory piekłam je już wiele razy. Super się sprawdza na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi lub rodziną.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 5 jajek- 50 g masła- 150 g cukru trzcinowego- 130 g mąki pszennej- 1 szklanka maku- 1 łyżeczka proszku do pieczeniakrem- 2 budynie waniliowe- 2 budynie czekoladowe- kostka masła- 1 l mleka- sok z 1 cytryny- koraliki do ozdoby- słoik dżemu porzeczkowegoWykonanie:Ciasto - rozpuszczamy w garnku masło i zostawiamy, aby wystygło. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier, miksujemy jeszcze chwilkę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Na koniec wlewamy masło i mieszamy łyżką. Dno blaszki (u mnie prostokątna z odpinanymi bokami 30x25) wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto i wyciągamy go z blaszki.Przygotowujemy kremy. Mleko dzielimy na dwie części po 500 ml, do garnka wlewamy 400 ml mleka i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Ja miałam budyń już z cukrem w środku. Tak samo robimy z budyniem czekoladowym. Studzimy. Następnie dzielimy masło (kostka 200 g) na pół. W misce miksujemy jedną część masła mikserem (powinno być w temperaturze pokojowej) i dodajemy po łyżce budyniu waniliowego oraz sok z połowy cytryny. Tak samo postępujemy z drugą częścią masła i budyniem czekoladowym. Nasze ciasto kroimy na 3 części. Na jednej rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i przykrywamy drugim blatem. Następnie rozsmarowujemy masę budyniową jasną i przykrywamy trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę budyniową ciemną. Posypujemy płatkami migdałów (podprażonymi na suchej patelni) i ozdabiamy koralikami.
