Wykonanie
Kolejny przepis z książki
Czekolada. Kuszące przepisy” autorstwa Eric`a Lanlard`a . I kolejna wersja magdalenek na moim blogu.
Składniki :300 g
mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy.125 g
białej czekolady, grubo posiekanej,4
jajka,225 g drobnego
cukru trzcinowego,125 g
masła, plus dodatkowa ilośc do natłuszczenia formy,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,otarta skórka z 1
cytryny.Wykonanie :Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C (termoobieg 160 st. c). Natłuścić i lekko oprószyć
mąką formę na magdalenki (na 12 sztuk).
Masło oraz
czekoladę umieścić w żaroodpornej miseczce i stopić nad garnkiem z ledwie gotującą się
wodą. Upewnić się, że dno miseczki nie dotyka
wody. Studzić kilka minut.W dużej misce ubijać
jajka z
cukrem za pomocą miksera do otrzymania bladej i puszystej masy. Ubijając dodawać wystudzone
masło z
czekoladą. Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Dodać
skórkę z cytryny i mieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej masy.Rozłożyć ciasto w foremkach, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 10 minut lub do nabrania jasnozłocistego koloru. W ten sam sposób upiec pozostałą resztę ciasta.