ßßß
Składniki :300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy.125 g białej czekolady, grubo posiekanej,4 jajka,225 g drobnego cukru trzcinowego,125 g masła, plus dodatkowa ilośc do natłuszczenia formy,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,otarta skórka z 1 cytryny.Wykonanie :Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C (termoobieg 160 st. c). Natłuścić i lekko oprószyć mąką formę na magdalenki (na 12 sztuk).Masło oraz czekoladę umieścić w żaroodpornej miseczce i stopić nad garnkiem z ledwie gotującą się wodą. Upewnić się, że dno miseczki nie dotyka wody. Studzić kilka minut.W dużej misce ubijać jajka z cukrem za pomocą miksera do otrzymania bladej i puszystej masy. Ubijając dodawać wystudzone masło z czekoladą. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i mieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej masy.Rozłożyć ciasto w foremkach, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 10 minut lub do nabrania jasnozłocistego koloru. W ten sam sposób upiec pozostałą resztę ciasta.