ßßß Cookit - przepis na Ciasto z makiem i kremem budyniowym

Ciasto z makiem i kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Przepis i zdjęcia znalazłam ostatnio w zakamarkach mojego komputera, gdzieś się zawieruszył. A że ciasto było pyszne i warto je zrobić, to je publikuje. Pierwszy raz upiekłam to ciasto na rocznicę ślubu moich rodziców, i od tamtej pory piekłam je już wiele razy. Super się sprawdza na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi lub rodziną.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 5 jajek
- 50 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 130 g mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 2 budynie waniliowe
- 2 budynie czekoladowe
- kostka masła
- 1 l mleka
- sok z 1 cytryny
- prażone płatki migdałów
- koraliki do ozdoby
- słoik dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Ciasto - rozpuszczamy w garnku masło i zostawiamy, aby wystygło. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier, miksujemy jeszcze chwilkę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Na koniec wlewamy masło i mieszamy łyżką. Dno blaszki (u mnie prostokątna z odpinanymi bokami 30x25) wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto i wyciągamy go z blaszki.
Przygotowujemy kremy. Mleko dzielimy na dwie części po 500 ml, do garnka wlewamy 400 ml mleka i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Ja miałam budyń już z cukrem w środku. Tak samo robimy z budyniem czekoladowym. Studzimy. Następnie dzielimy masło (kostka 200 g) na pół. W misce miksujemy jedną część masła mikserem (powinno być w temperaturze pokojowej) i dodajemy po łyżce budyniu waniliowego oraz sok z połowy cytryny. Tak samo postępujemy z drugą częścią masła i budyniem czekoladowym. Nasze ciasto kroimy na 3 części. Na jednej rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i przykrywamy drugim blatem. Następnie rozsmarowujemy masę budyniową jasną i przykrywamy trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę budyniową ciemną. Posypujemy płatkami migdałów (podprażonymi na suchej patelni) i ozdabiamy koralikami.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2016/01/ciasto-z-makiem-i-kremem-budyniowym.html