Wykonanie
Przepis i zdjęcia znalazłam ostatnio w zakamarkach mojego komputera, gdzieś się zawieruszył. A że ciasto było pyszne i warto je zrobić, to je publikuje. Pierwszy raz upiekłam to ciasto na rocznicę ślubu moich rodziców, i od tamtej
pory piekłam je już wiele
razy. Super się sprawdza na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi lub rodziną.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 5
jajek- 50 g
masła- 150 g
cukru trzcinowego- 130 g
mąki pszennej- 1 szklanka
maku- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem- 2 budynie
waniliowe- 2 budynie
czekoladowe- kostka
masła- 1 l
mleka- sok z 1
cytryny- prażone
płatki migdałów- koraliki do ozdoby- słoik
dżemu porzeczkowegoWykonanie:Ciasto - rozpuszczamy w garnku
masło i zostawiamy, aby wystygło.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy
cukier, miksujemy jeszcze chwilkę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym
żółtku oraz
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
mak. Na koniec wlewamy
masło i mieszamy łyżką. Dno blaszki (u mnie prostokątna z odpinanymi bokami 30x25) wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto i wyciągamy go z blaszki.Przygotowujemy kremy.
Mleko dzielimy na dwie części po 500 ml, do garnka wlewamy 400 ml
mleka i zagotowujemy, w pozostałym
mleku rozpuszczamy proszek budyniowy
waniliowy. Wlewamy do gotującego się
mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Ja miałam
budyń już z
cukrem w środku. Tak samo robimy z
budyniem czekoladowym. Studzimy. Następnie dzielimy
masło (kostka 200 g) na pół. W misce miksujemy jedną część
masła mikserem (powinno być w temperaturze pokojowej) i dodajemy po łyżce budyniu
waniliowego oraz sok z połowy
cytryny. Tak samo postępujemy z drugą częścią
masła i
budyniem czekoladowym. Nasze ciasto kroimy na 3 części. Na jednej rozsmarowujemy
dżem porzeczkowy i przykrywamy drugim blatem. Następnie rozsmarowujemy masę budyniową jasną i przykrywamy trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę budyniową ciemną. Posypujemy
płatkami migdałów (podprażonymi na suchej patelni) i ozdabiamy koralikami.