Wykonanie
Uwielbiam ciasta, które są szybkie i proste w przygotowaniu.Tym razem przepis na
torta di
mele a raggi czyli promieniste ciasto
jabłkowe.Wspaniałe ciasto, które rozpływa się w ustach i urzeka swą prostotą.Nie
mogę się nachwalić, dlatego piszę bez ogródek - musicie je upiec!Zapraszam ;-)
Składniki na formę 26 - 28 cm:850 g
jabłek(4 du ż e
jabłka)250 g
mąki pszennej150 ml
mleka16 g
proszku do pieczenia125 g
trzcinowego cukru125 g
masła3
jajkaskórka starta z 2
cytryncukier trzcinowy do posypania1 strąk
waniliicukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 26-28cm, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.Dno możemy wyłożyć papierem do pieczenia.Możemy przygotować
jabłka z dużym wyprzedzeniem, umieszczając je w misce i polewając trochę
sokiem z cytryny, w ten sposób zapobiegniemy ich odbarwieniu w
kontakcie z powietrzem.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki o grubości mniej więcej 0,7 cm.W malakserze ucieramy
masło z
cukrem na puszysty krem.Dodajemy powolutku po jednym
jajku.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową.Strąk
wanilii przecinamy wzdłuż na pół i nożem wyskrobujemy nasionka. Dodajemy do utartej masy.Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia na przemian z
mlekiem, tak aby nie powstały nam grudki.Dodajemy skórkę ze startych
cytryn i mieszamy. Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Zaczynamy układać plasterki
jabłek pionowo w cieście dociskając.
Posypujemy
cukrem trzcinowym.
W mojej formie udało mi się zrobić 2 kręgi.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)