Wykonanie
Chodziło za mną ciasto, chodziło i chodziło. W garnku pyrkały się powidła. Na
stole stały
jabłka i
gruszki w
syropie zrobione na warsztatach kulinarnych. Odwiedzając zaprzyjaźnione blogi zobaczyłam u Małgosi fajne ciacho i poleciałam do kuchni sprawdzić czy mam wszystkie potrzebne składniki (przepis pochodzi ze strony I
love bake). Lekko je zmodyfikowałam i polecam go wam do zrobienia, jest po prostu pyszne. Piekłam na większej blaszce, moja ma 24x35 cm. Zdecydowanie jeszcze go upiekę z innymi
owocami.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
mąki tortowej- 200 ml
oleju (użyłam Olandia o smaku
masła)- 200 g
cukru brzozowego (
ksylitolu)- 3
jajka- 350 g
jogurtu naturalnego- 2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- sok z połowy
cytryny- 2 łyżeczki
kakao naturalnego- 300 g
śliwek (waga bez pestek)- 200 g
gruszek z
syropu (przepis)-
cukier puder do posypania ciastaWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę i proszek, dodajemy
jogurt,
olej, rozbełtane
jajka,
cukier oraz
sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy trzepaczką lub mikserem. Wystarczy chwilka aż składniki się połączą.
Śliwki kroimy na ćwiartki,
gruszki na kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy
olejem. Wykładamy połowę ciasta i rozsmarowujemy, do pozostałej części dodajemy
kakao i mieszamy, wykładamy na jasną część i wyrównujemy. Układamy
owoce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut, ja piekłam 60 minut. Następnie ciasto wyciągamy, chwilkę dajemy mu odparować i posypujemy
cukrem pudrem.