Jogurtowe muffiny pojawiały się już kilka razy na blogu, teraz z racji sezonu upiekłam je ze śliwką. :)Składniki:1 szklanka mąki orkiszowej typ 7002 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka400g gęstego jogurtu naturalnego4 łyżki syropu z brązowego ryżu3 łyżki olejukokosowego3 łyżki ksylitolu2 szklanki śliwekPrzygotowanie:Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, wrzucić do miski i zasypać ksylitolem.W jednej misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia.Olejkokosowy roztopić i ostudzić, dodać jajka, jogurt i syrop, wymieszać.Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.Połowę śliwek pokroić na mniejsze kawałki i zmieszać z ciastem.Ciasto nakładać do formy do muffinek, na każdej ułożyć na górze po dwa kawałki śliwki (pozostałe połówki) i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.RADA: Lepiej piec w wysmarowanej formie bez papilotek, ten rodzaj muffinek ciężko odchodzi od papierka :)