Wykonanie
Muszę się pochwalić. Pierwszy raz w życiu zrobiłam babkę. Zupełnie sama, bez niczyjej pomocy. Bałam się, że nie wyjdzie jak to często zdarzało się mojej mamie, ale gdy ją wyjęłam i czułam ten piękny aromat wiedziałam, że będzie ok! Nie mogłam się powstrzymać i ułamałam chociaż kawałeczek, żeby upewnić się całkowicie. Koniecznie musicie ją zrobić, bo jest niezwykle lekka, wilgotna (ale od
jogurtu, a nie od tłuszczu!).Przepis pochodzi z gazetki kulinarnej " Ale pychota".Składniki:250g
jogurtu naturalnego250 g
mąki3
jajka70 g roztopionego
masła100g
cukru pudru ( w przepisie było 150g )1
cytryna2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Jogurt mieszamy z
jajkami, a następnie dodajemy przesiany
cukier puder.Na tartce zetrzeć
skórkę z cytryny i wmieszać w masę.Następnie dodajemy roztopione i ostudzone
masło oraz przesianą
mąkę z proszkiem. Całość łączymy ze sobą.Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni.Podajemy ostudzone i posypane
cukrem pudrem.Smacznego! :)