Wykonanie
Może jeszcze zostało komuś trochę śliwek? :-)Ciasto typowo jesienne, smaczne i prawie bez pracy, wystarczy wymieszać tylko wszystkie składniki :-)Składniki:2 szkl.
mąki1 szkl.
cukru3
jajka1/2 szkl.
olejuduży kubek
jogurtu naturalnego (400g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyskórka otarta z
cytrynyok. 1/2 kg
śliwek węgierek na kruszonkę:1 szkl.
mąki (najlepiej krupczatki)100g
masła1/2 szkl.
cukruWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z
cukrem,
sodą i
proszkiem do pieczenia. Dodać
jajka,
olej,
jogurt i startą
skórkę z cytryny. Wymieszać wszystko łyżką na gładką masę.Wyłożyć ciasto na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
bułką tartą.
Śliwki umyć, wyjąć pestki, poprzekrawać na ćwiartki i poukładać na wierzchu ciasta.Składniki na kruszonkę wymieszać ręką w misce. Gotową kruszonkę wysypać na całe ciasto, przykrywając
śliwki.Piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C.Smacznego :-)