Wykonanie
No i mamy lato, zrobiło się ciepło, wręcz upalnie. Po południu już było duszno a to dopiero początek. Ale w
sumie lubię ciepło, wolę to niż zimno. A poza tym dzieciaki mają wakacje, więc niech szaleją. Wróciłam wczoraj z pracy i zabrałam psiaka na długi spacer a po powrocie nabrałam ochoty na pyszne placuszki. Jako, że moja druga połowa miała jeszcze obiad z poprzedniego dnia, placki zrobiłam tylko dla siebie. No dobra, poczęstowałam go jednym, a może dwoma. Ale wyszły pyszne, takie jak lubię, robi się je bardzo szybko.Zapraszam :-)Składniki:- 1
jajko- 3 łyżki
jogurtu naturalnego gęstego- 2 łyżki
płatków z guinoa- 3 łyżki
mąki migdałowej- pół łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią-
olej kokosowy do smażenia-
cukier puder do posypania plackówWykonanie:Do miseczki wbijamy
jajko i roztrzepujemy go widelcem. Dodajemy
płatki i
jogurt oraz
cukier z
wanilią. Mieszamy, na koniec wsypujemy
mąkę migdałową, ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Jak będzie za gęste to dodajcie jeszcze ciut
jogurtu a jak za rzadkie to
mąki. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy ją
olejem kokosowym, kładziemy łyżką ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy na niewielkim ogniu i pod przykryciem z dwóch stron, aż się ładnie zarumienią. Gotowe placki posypujemy
cukrem pudrem.
Przepis dodaje do akcji Placki i racuchy organizowanej przez Monikę.