ßßß Cookit - przepis na Placki z płatków guinoa i mąki migdałowej

Placki z płatków guinoa i mąki migdałowej

nazwa

Wykonanie

No i mamy lato, zrobiło się ciepło, wręcz upalnie. Po południu już było duszno a to dopiero początek. Ale w sumie lubię ciepło, wolę to niż zimno. A poza tym dzieciaki mają wakacje, więc niech szaleją. Wróciłam wczoraj z pracy i zabrałam psiaka na długi spacer a po powrocie nabrałam ochoty na pyszne placuszki. Jako, że moja druga połowa miała jeszcze obiad z poprzedniego dnia, placki zrobiłam tylko dla siebie. No dobra, poczęstowałam go jednym, a może dwoma. Ale wyszły pyszne, takie jak lubię, robi się je bardzo szybko.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżki płatków z guinoa (od Symbio)
- 3 łyżki mąki migdałowej (od Symbio)
- pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- olej kokosowy do smażenia
- cukier puder do posypania placków
Wykonanie:
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy go widelcem. Dodajemy płatki i jogurt oraz cukier z wanilią. Mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę migdałową, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jak będzie za gęste to dodajcie jeszcze ciut jogurtu a jak za rzadkie to mąki. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy ją olejem kokosowym, kładziemy łyżką ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy na niewielkim ogniu i pod przykryciem z dwóch stron, aż się ładnie zarumienią. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodaje do akcji Placki i racuchy organizowanej przez Monikę.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/07/placki-z-patkow-guinoa-i-maki-migdaowej.html