Wykonanie
Mocno
serowe placuszki z
kokosową nutą. Są one moim małym eksperymentem, który okazał się udany. Smakują jak sernik, dlatego ich nazwa powinna brzmieć - mini serniczki z patelni. Do ich przygotowania użyłam
mąki kokosowej, dzięki
czemu idealnie nadają się dla osób unikających glutenu. Są smaczne i zdrowe a do tego banalnie proste w wykonaniu.
- 250 g
twarogu- 2
jaja- 1 lub 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 2 płaskie łyżki
mąki kokosowej- 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią-
olej kokosowy do smażenia
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy
jaja i jedną łyżkę
jogurtu. Mieszamy aż powstanie w miarę jednolita masa, zajmie to dosłownie chwilę. Wsypujemy
mąkę kokosową i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy kolejną łyżkę
jogurtu. Słodzimy
cukrem. Masa powinna być nieco gęsta i lepiąca się.
Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy (lub zwykły) i łyżeczką formujemy kulki, które układamy na patelni i spłaszczamy je formując z nich placuszki. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. Przewracamy je delikatnie na drugą stronę za pomocą płaskiej
łopatki, placuszki te lubią się rozwalać podczas przewracania dlatego trzeba to robić ostrożnie.
Po kilku minutach możemy cieszyć się pysznymi mini serniczkami. Można je polać odrobiną
jogurtu, lub
syropem klonowym. Albo tak jak ja podać z ulubionym
dżemem - u mnie naturalny
dżem malinowy. Pycha!