Wykonanie
Mocno
serowe placuszki z
kokosową nutą. Są one moim małym eksperymentem, który okazał się udany. Smakują jak sernik, dlatego ich nazwa powinna brzmieć - mini serniczki z patelni. Do ich przygotowania użyłam
mąki kokosowej, dzięki
czemu idealnie nadają się dla osób unikających glutenu. Są smaczne i zdrowe a do tego banalnie proste w wykonaniu.
![](/Data/Images/waniliowapistacja.blogspot.com\2015_slash_04_slash_serowe-placuszki-bezglutenowe/l/1571144663.JPG)
- 250 g
twarogu- 2
jaja- 1 lub 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 2 płaskie łyżki
mąki kokosowej- 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią-
olej kokosowy do smażenia
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy
jaja i jedną łyżkę
jogurtu. Mieszamy aż powstanie w miarę jednolita masa, zajmie to dosłownie chwilę. Wsypujemy
mąkę kokosową i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy kolejną łyżkę
jogurtu. Słodzimy
cukrem. Masa powinna być nieco gęsta i lepiąca się.
![](/Data/Images/waniliowapistacja.blogspot.com\2015_slash_04_slash_serowe-placuszki-bezglutenowe/l/1045437948.JPG)
Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy (lub zwykły) i łyżeczką formujemy kulki, które układamy na patelni i spłaszczamy je formując z nich placuszki. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. Przewracamy je delikatnie na drugą stronę za pomocą płaskiej
łopatki, placuszki te lubią się rozwalać podczas przewracania dlatego trzeba to robić ostrożnie.
![](/Data/Images/waniliowapistacja.blogspot.com\2015_slash_04_slash_serowe-placuszki-bezglutenowe/l/1527306726.JPG)
Po kilku minutach możemy cieszyć się pysznymi mini serniczkami. Można je polać odrobiną
jogurtu, lub
syropem klonowym. Albo tak jak ja podać z ulubionym
dżemem - u mnie naturalny
dżem malinowy. Pycha!