ßßß
Zdecydowanie jemy za mało ryb. Przynajmniej ja. Co prawda staram się, aby znalazła się ona na talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj kupiłam morszczuka mrożonego bez glazury, nie lubię ryb mrożonych, gdzie glazura stanowi 20-30 % objętości całej ryby. Po rozmrożeniu nie wygląda ona fajnie. Na szczęście można kupić dobrą mrożoną rybę. Postanowiłam ją podać z pysznym dodatkiem. Całość skomponowała się rewelacyjnie. Bardzo nam smakowało to danie.Zapraszam :-)Składniki:- 3-4 filety z morszczuka- 3 cebule- 2 marchewki- przyprawa do ryb- mąka- pół łyżeczki cukru trzcinowego- pół łyżeczki soli himalajskiej- świeżo zmielony pieprz- pół łyżki octu jabłkowego- mały koncentrat pomidorowy- łyżka oleju ryżowego- ziemniaki- olej ryżowy do smażenia rybyWykonanie:Filet z morszczuka rozmrażamy, wystarczą 2 godziny, przyprawiamy go przyprawą i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnię lejemy olej i wrzucamy cebulę i marchewkę, podsmażamy lekko i dodajemy pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, sól, pieprz i cukier. Mieszamy. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rumiano ze wszystkich stron na oleju ryżowym. Na talerze przekładamy ziemniaki, ja posypałam jeszcze szczypiorkiem, układamy warzywa w sosie i na to kładziemy kawałki ryby.