ßßß Cookit - przepis na Na obiad pyszna rybka

Na obiad pyszna rybka

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie jemy za mało ryb. Przynajmniej ja. Co prawda staram się, aby znalazła się ona na talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj kupiłam morszczuka mrożonego bez glazury, nie lubię ryb mrożonych, gdzie glazura stanowi 20-30 % objętości całej ryby. Po rozmrożeniu nie wygląda ona fajnie. Na szczęście można kupić dobrą mrożoną rybę. Postanowiłam ją podać z pysznym dodatkiem. Całość skomponowała się rewelacyjnie. Bardzo nam smakowało to danie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 3-4 filety z morszczuka
- 3 cebule
- 2 marchewki
- przyprawa do ryb
- mąka
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli himalajskiej
- świeżo zmielony pieprz
- pół łyżki octu jabłkowego
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżka oleju ryżowego (użyłam od Oleofarm)
- ziemniaki
- olej ryżowy do smażenia ryby (użyłam od Oleofarm)
Wykonanie:
Filet z morszczuka rozmrażamy, wystarczą 2 godziny, przyprawiamy go przyprawą i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnię lejemy olej i wrzucamy cebulę i marchewkę, podsmażamy lekko i dodajemy pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, sól, pieprz i cukier. Mieszamy. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rumiano ze wszystkich stron na oleju ryżowym. Na talerze przekładamy ziemniaki, ja posypałam jeszcze szczypiorkiem, układamy warzywa w sosie i na to kładziemy kawałki ryby.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/06/na-obiad-pyszna-rybka.html