Wykonanie

Zdecydowanie jemy za mało ryb. Przynajmniej ja. Co prawda staram się, aby znalazła się ona na talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj kupiłam
morszczuka mrożonego bez glazury, nie lubię ryb mrożonych, gdzie glazura stanowi 20-30 % objętości całej
ryby. Po rozmrożeniu nie wygląda ona fajnie. Na szczęście można kupić dobrą mrożoną
rybę. Postanowiłam ją podać z pysznym dodatkiem. Całość skomponowała się rewelacyjnie. Bardzo nam smakowało to danie.Zapraszam :-)Składniki:- 3-4 filety z
morszczuka- 3
cebule- 2
marchewki-
przyprawa do ryb-
mąka- pół łyżeczki
cukru trzcinowego- pół łyżeczki
soli himalajskiej- świeżo zmielony
pieprz- pół łyżki
octu jabłkowego- mały
koncentrat pomidorowy- łyżka
oleju ryżowego (użyłam od Oleofarm)-
ziemniaki-
olej ryżowy do smażenia
ryby (użyłam od Oleofarm)Wykonanie:Filet z
morszczuka rozmrażamy, wystarczą 2 godziny, przyprawiamy go przyprawą i kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w piórka,
marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnię lejemy
olej i wrzucamy
cebulę i
marchewkę, podsmażamy lekko i dodajemy pół szklanki
wody, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy
koncentrat pomidorowy,
ocet,
sól,
pieprz i
cukier. Mieszamy.
Ziemniaki gotujemy i tłuczemy.
Rybę obtaczamy w
mące i smażymy na rumiano ze wszystkich stron na
oleju ryżowym. Na talerze przekładamy
ziemniaki, ja posypałam jeszcze
szczypiorkiem, układamy warzywa w sosie i na to kładziemy kawałki
ryby.

