Wykonanie

Naszła mnie ochota na coś kwaśnego, pysznego i sytego. Zrobiłam kapuśniak, który bardzo lubię i często go robię. Kolejna zupka do kolekcji. Wczoraj przywitało mnie za oknem piękne słonko, ale jak wyszłam na zewnątrz to zmarzłam, wieje taki zimny wiatr. Może dlatego miałam chęć na gorącą zupę.Zapraszam na miseczkę :-)Składniki:- 400 g
kiszonej kapusty- 2 duże
marchewki- 1
pietruszka- 1 mały
seler- mały
por- 2
liście laurowe- 6
ziemniaków- łyżka
ketchupu pikantnego-
vegeta własnej produkcji- pół łyżeczki wędzonej
słodkiej papryki mielonej- szczypta wedzonej
ostrej papryki mielonej-
sól,
pieprzWykonanie:Do garnka wlewamy
wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy
marchewki i kroimy w plasterki, pozostałe warzywa kroimy na w większą kostkę (oprócz
ziemniaków i
kapusty) i wrzucamy do
wody oraz
liście laurowe i
vegetę. W drugim garnku wkładamy poszatkowaną
kiszoną kapustę i zalewamy
wywarem z garnka z warzywami. Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz
marchewki,
seler i
pietruszkę razem miksujemy ( ja tak robię, aby przemycić jak najwięcej warzyw, mój syn nie lubi jak mu pływają warzywa),
por wyrzucam. Dodaje pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotuje jeszcze do miękkości. Następnie przekłądam z drugiego garnka
kapustę z
wywarem, mieszam, doprawiam jeszcze
solą i
pieprzem, dodaje
ketchup oraz
papryki wędzone. Mieszam wszystko i przelewam na talerze.
