ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak

Kapuśniak

nazwa

Wykonanie

Naszła mnie ochota na coś kwaśnego, pysznego i sytego. Zrobiłam kapuśniak, który bardzo lubię i często go robię. Kolejna zupka do kolekcji. Wczoraj przywitało mnie za oknem piękne słonko, ale jak wyszłam na zewnątrz to zmarzłam, wieje taki zimny wiatr. Może dlatego miałam chęć na gorącą zupę.
Zapraszam na miseczkę :-)
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- mały por
- 2 liście laurowe
- 6 ziemniaków
- łyżka ketchupu pikantnego
- vegeta własnej produkcji
- pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki mielonej
- szczypta wedzonej ostrej papryki mielonej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy w plasterki, pozostałe warzywa kroimy na w większą kostkę (oprócz ziemniaków i kapusty) i wrzucamy do wody oraz liście laurowe i vegetę. W drugim garnku wkładamy poszatkowaną kiszoną kapustę i zalewamy wywarem z garnka z warzywami. Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.
Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz marchewki, seler i pietruszkę razem miksujemy ( ja tak robię, aby przemycić jak najwięcej warzyw, mój syn nie lubi jak mu pływają warzywa), por wyrzucam. Dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuje jeszcze do miękkości. Następnie przekłądam z drugiego garnka kapustę z wywarem, mieszam, doprawiam jeszcze solą i pieprzem, dodaje ketchup oraz papryki wędzone. Mieszam wszystko i przelewam na talerze.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/04/kapusniak.html