Wykonanie
Kapuśniaczek

składniki* 50 dag
kapusty kiszonej* 1 kg
ziemniaków* 30 dag
cienkiej kiełbasy* 30 dag
żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką),
żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster
łopatki, wielkość według uznania*
marchewka,
pietruszka,
seler,
por* cząber*
sól,
pieprz*
papryka słodka mielona*
papryka ostra mielona*
przyprawa typu
vegeta ( niekoniecznie)*
mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonania
Żeberka, kości,
mięso umyć i włożyć do garnka,
marchewkę,
pietruszkę,
cebulę, kawałek
selera i
pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać
wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem.W
między czasie obrać
ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę,
kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na
oleju.
Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną
wodą (czynność można powtórzyć), po jakimś czasie odlać
wodę, a
kapustę odcisnąć.Po ok. 35-40 min od zagotowania
wody w garnku włożyć do niego
ziemniaki i
kiełbasę, dodać nieco
soli,
pieprzu i
vegety, doprowadzić do wrzenia i gotować na delikatnym ogniu.Kiedy
ziemniaki będą delikatnie twardawe (jeszcze nie dogotowane) wyjąć
żeberka i
mięso, a do garnka dodać
kapustę, łyżeczkę
słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki
ostrej papryki, 1 łyżeczkę cząbru, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min.W
między czasie obrać
mięso z
żeberek,
mięso w kawałku jeżeli było dodawane pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.Całość doprawić
solą pieprzem i w razie gdyby
kapusta okazała się za mało kwaśna dokwasić zupę pozostawionym
sokiem.Na koniec przesiewać na powierzchnię zupy przez sitko uprażoną
mąkę (1-2 łyżki najlepiej samemu oceniać ile potrzeba do zagęszczenia,
mąkę można też pominąć) i mieszać, zagotować, dosłownie chwilkę jeszcze pogotować na delikatnym ogniu i zestawić.
