ßßß
składniki* 50 dag kapusty kiszonej* 1 kg ziemniaków* 30 dag cienkiej kiełbasy* 30 dag żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem.W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju.Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność można powtórzyć), po jakimś czasie odlać wodę, a kapustę odcisnąć.Po ok. 35-40 min od zagotowania wody w garnku włożyć do niego ziemniaki i kiełbasę, dodać nieco soli, pieprzu i vegety, doprowadzić do wrzenia i gotować na delikatnym ogniu.Kiedy ziemniaki będą delikatnie twardawe (jeszcze nie dogotowane) wyjąć żeberka i mięso, a do garnka dodać kapustę, łyżeczkę słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę cząbru, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min.W między czasie obrać mięso z żeberek, mięso w kawałku jeżeli było dodawane pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.Całość doprawić solą pieprzem i w razie gdyby kapusta okazała się za mało kwaśna dokwasić zupę pozostawionym sokiem.Na koniec przesiewać na powierzchnię zupy przez sitko uprażoną mąkę (1-2 łyżki najlepiej samemu oceniać ile potrzeba do zagęszczenia, mąkę można też pominąć) i mieszać, zagotować, dosłownie chwilkę jeszcze pogotować na delikatnym ogniu i zestawić.