ßßß Cookit - przepis na Pizzerinki z łososiem

Pizzerinki z łososiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiadek, takie małe pizzerinki z łososiem. Pomysł podsunął mi Junior, który ostatnio był na urodzinach u kolegi i tam jadł podobne, ja postanowiłam dodać rybę. Ostatnio coraz bardziej się do niej przekonuje. Kiedyś jadłam rybę może raz w miesiącu, teraz zdecydowanie częściej. Jak to się mówi smaki się zmieniają z wiekiem. A ryba to samo zdrowie.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 120 g ciepłej wody
- pół łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżka oliwy
- 4 cebule
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 100 g pieczarek
- 2 puszki łososia w oleju Graal
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- sól, pieprz
- 100 g sera żółtego
- ketchup
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sól, pieprz i śmietanę i jeszcze chwilkę dusimy, ale bez przykrycia, aby odparować. Powinien powstać taki gęsty sos cebulowy. Ser żółty ścieramy. Łososia odsączamy, ja przepłukałam lekko go pod wodą z nadmiaru oleju.
Potrzebujemy dużą blaszkę taką z piekarnika, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na pizze rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, mi wyszło 9 sztuk. Każdą pizzerinkę smarujemy lekko ketchupem, rozkładamy cebulę, pieczarki i kawałki łososia. Posypujemy przyprawą do pizzy.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.
Podajemy same lub z ketchupem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/01/pizzerinki-z-ososiem.html