Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiadek, takie małe pizzerinki z
łososiem. Pomysł podsunął mi Junior, który ostatnio był na urodzinach u kolegi i tam jadł podobne, ja postanowiłam dodać
rybę. Ostatnio coraz bardziej się do niej przekonuje. Kiedyś
jadłam rybę może raz w miesiącu, teraz zdecydowanie częściej. Jak to się
mówi smaki się zmieniają z
wiekiem. A
ryba to samo zdrowie.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 270 g
mąki pszennej- 15 g świeżych
drożdży- 120 g ciepłej
wody- pół łyżeczki
soli i
cukru- 1 łyżka
oliwy- 4
cebule- 3 czubate łyżki
śmietany 18%- 100 g
pieczarek- 2 puszki
łososia w
oleju Graal- 1 łyżeczka
przyprawy do pizzy-
sól,
pieprz- 100 g
sera żółtego-
ketchupWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól i
cukier oraz
oliwę,
wodę mieszamy z
drożdżami i dodajemy do
mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone
pieczarki, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Przekładamy do miski. Na tą samą patelnię wrzucamy
cebulę pokrojoną w piórka, zalewamy odrobiną
wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy
sól,
pieprz i
śmietanę i jeszcze chwilkę dusimy, ale bez przykrycia, aby odparować. Powinien powstać taki gęsty sos
cebulowy.
Ser żółty ścieramy.
Łososia odsączamy, ja przepłukałam lekko go pod
wodą z nadmiaru
oleju.Potrzebujemy dużą blaszkę taką z piekarnika, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na pizze rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, mi wyszło 9 sztuk. Każdą pizzerinkę smarujemy lekko
ketchupem, rozkładamy
cebulę,
pieczarki i kawałki
łososia. Posypujemy
przyprawą do pizzy.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy
serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.Podajemy same lub z
ketchupem.Smacznego :-)