ßßß
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiadek, takie małe pizzerinki z łososiem. Pomysł podsunął mi Junior, który ostatnio był na urodzinach u kolegi i tam jadł podobne, ja postanowiłam dodać rybę. Ostatnio coraz bardziej się do niej przekonuje. Kiedyś jadłam rybę może raz w miesiącu, teraz zdecydowanie częściej. Jak to się mówi smaki się zmieniają z wiekiem. A ryba to samo zdrowie.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 270 g mąki pszennej- 15 g świeżych drożdży- 120 g ciepłej wody- pół łyżeczki soli i cukru- 1 łyżka oliwy- 4 cebule- 3 czubate łyżki śmietany 18%- 100 g pieczarek- 2 puszki łososia w oleju Graal- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy- sól, pieprz- 100 g sera żółtego- ketchupWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sól, pieprz i śmietanę i jeszcze chwilkę dusimy, ale bez przykrycia, aby odparować. Powinien powstać taki gęsty sos cebulowy. Ser żółty ścieramy. Łososia odsączamy, ja przepłukałam lekko go pod wodą z nadmiaru oleju.Potrzebujemy dużą blaszkę taką z piekarnika, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na pizze rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, mi wyszło 9 sztuk. Każdą pizzerinkę smarujemy lekko ketchupem, rozkładamy cebulę, pieczarki i kawałki łososia. Posypujemy przyprawą do pizzy.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.Podajemy same lub z ketchupem.Smacznego :-)


