Wykonanie
To był prawdziwie
orzechowy miesiąc na blogu! Przed
Wami już czwarty przepis z wykorzystaniem
masła orzechowego Primavika. Przedstawiam wam niesamowite
ciasteczka – jedynie trzyskładnikowe!Wpis powstał we współpracy z
marką Primavika .Uwielbiam
ciasteczka owsiane. Teraz można je kupić praktycznie na każdym kroku. Producenci wykorzystują
modę na zdrowe jedzenie i fakt, że
płatki owsiane właśnie z czymś zdrowym się nam kojarzą. Nie dajmy się jednak oszukać pozorom i zawsze przed zakupem przeczytajmy skład danego produktu. Co z tego, że
ciasteczka zawierają
płatki owsiane, jeśli w tym samym czasie często ich głównym składnikiem jest cukier?Ja jednak zamiast kupować
ciasteczka, polecam przygotować je samemu w domu. Jest to naprawdę bardzo proste.Od dawna chciałam stworzyć przepis na
ciasteczka, które byłyby zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Pomysł wpadł mi do głowy niespodziewanie, gdy leżałam w szpitalu, zaraz po urodzeniu mojej małej Basi. Przygotujcie je koniecznie, a nie będziecie zawiedzeni. Super się sprawdzą nie tylko jako deser, ale też szybkie śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Zapakujcie je do szkoły swoim dzieciom, gwarantuję, że będą zachwycone. Do podanych składników możecie dobrać dowolne dodatki, które momentalnie zmienią charakter
ciasteczek. Ja skusiłam się na dodanie do części
groszków z
gorzkiej czekolady i muszę przyznać, w takiej odsłonie są jeszcze pyszniejsze.
Płatki owsiane to bogate źródło
białka i węglowodanów złożonych, natomiast
banany to prawdziwa skarbnica potasu. O zaletach
maseł orzechowych (arachidowego, laskowego,
migdałowego i
nerkowcowego)
pisałam Wam już w poprzednich postach, dzisiaj tylko dodam, że w tym przepisie wykorzystałam MIX
orzechów crunchy Primaviki, czyli połączenie wszystkich tych
maseł o świetnej chrupiącej konsystencji. Do
ciasteczek idealne.Kilknij tutaj po więcej przepisów z orzechowej
serii.Skład (15
ciasteczek):1,5 szklanki
płatków owsianych,2 dojrzałe
banany,5 czubatych łyżek
masła orzechowego (polecam MIX
orzechów crunchy Primaviki),opcjonalne dodatki np.
suszona żurawina,
cynamon,
czekoladowe groszki itp.
Banany dokładnie rozgnieść widelcem na,
Płatki owsiane i
masło orzechowe dodać do
bananów, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut,Zwilżonymi dłońmi nabierać ciasto i rolować w kulki lekko większe od
orzecha włoskiego,Kulki układać w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,Każde
ciasteczko zgnieść lekko wilgotną dłonią, żeby miało wysokość około 1 cm,Blaszkę z
ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C, piec około 20 minut.Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.



Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2016-01-04Czas przygotowania10MCzas gotowania20MCałkowity czas30MŚrednia ocena4 . 5na podstawie 3 ocenBardzo łatwe Bezglutenowe
Ciastka i
ciasteczka Desery Dietetyczne do 30 minut Do pracy i do szkoły Przekąski Przepisy Śniadania wegańskieTagiprimavika Zdrowy i łatwy deser bez
cukruAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisZdrowe i szybkie śniadanie - Zimowa owsianka orzechowaNastępny wpisKotleciki
marchewkowe z
serem feta (bezglutenowe i bez
jajek)Zdrowy i łatwy deser bez
cukru – Ciasto
pistacjowe (wegańskie i bezglutenowe)Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wykorzystuj [...] Czytaj dalej +Zdrowy i łatwy deser bez
cukru –
Czekoladki orzechowe (dwuskładnikowe).Wegańskie, bezglutenowe, bez
cukru a do tego szy [...] Czytaj dalej +Uwielbiam
mieć w domu małe „conieco”. [...] Czytaj dalej +
Ciasteczka czekoladowe / Outrageous Chocolate CookiesSkandalicznie
czekoladowe ciasteczka według
przepi [...] Czytaj dalej +