Wykonanie
Zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu placuszki z
cukinii.Długo nie potrafiłam zrobić dobrych placów z
cukinii. Było to naprawdę poważne wyzwanie, za każdym razem placki ciężko się smażyło, rozwalały się, a później i tak były w środku surowe. No i tak próbowałam długi czas, aż wpadłam na pomysł połączenia ich z
serkiem Philadelphia. Nie wiem co on robi, ale naprawdę zmienia konsystencje placków i powoduje, że smażenie jest super łatwe i przyjemne. To, że wczoraj też był przepis na danie z
serkiem Philadelphia jest przypadkiem, nie prowadzę z nimi żadnej współpracy, po prostu na Maderze łatwo go kupić, w przeciwieństwie do innych
serów…Skład (12 placuszków):3 małe
cukinie (lub 2 średnie),2
jajka,5 łyżek
mąki pełnoziarnistej,1/2 opakowania
serka philadelphia (60-70g, u mnie
serek light),opcjonalnie:
sól,
pieprz,
koperek,
olej do smażenia.
Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach (jeśli nie używasz
młodej cukinii to po starciu wrzuć ją na sitko, lekko
posól i zostaw na kilka minut, następnie odciśnij z nadmiaru płynu), dodać
jajka,
mąkę i
serek. Jesli
serek jest dla Was wystarczająco słony, to nie dodawać dodatkowo
soli, można dodać posiekane
zioła np.
koperek, albo
pieprz, wtedy będą
bardziej pikantne. Wymieszać. Na patelni rozgrzać
olej lub
oliwę, smażyć placuszki nabierając kopiastą łyżkę ciasta (około 1,5 łyżki tak naprawdę) i lekko spłaszczając, by były równo usmażone. Mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony, na średniej mocy palnika. Gotowe placuszki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie po prostu
ryż. I to tyle :) Smacznego!




Oceń przepis:

Przepis naPlacki z
cukiniiOpublikowano2014-02-19Średnia ocena5na podstawie 8 ocenBardzo łatwe do 30 minut Jesień Naleśniki i placki Przepisy Wegetariańskie obiadyTagi
cukiniaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisNastępny wpisPieczone pączki z
serkiem cytrynowymKopytka z
batatów z
serkiem philadelphiaUwielbiam
bataty, ze względu na to, macie okazję o [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe placuszki z
cukinii (idealne na obiad)
Mówi się, że
cukinia ma wiele twarzy. W zależności [...] Czytaj dalej +Pieczone pączki z
serkiem cytrynowymPrzepyszne pieczone pączki, dużo zdrowsze od
trady [...] Czytaj dalej +Szybki sos z
cukinii i
szpinaku (wegański)Do
makaronu,
ryżu,
kaszy lub pieczonych warzyw. Ta [...] Czytaj dalej +