Wykonanie
Sos pieczarkowo-
szpinakowy jest zdrowszą alternatywą sosu
śmietanowego. Dzięki dodaniu
pieczarek sos ma fajną konsystencje i przepyszny,
grzybowy posmak.Do przygotowania tego dania użyłam
makaronu tagliatelle z dodatkiem
bazylii. Doskonale sprawdzi się każdy inny, który znacie i lubicie.Skład (2 – 4 porcje)1/2 standardowego opakowania
makaronu,5
pieczarek,1
czerwona cebula,1/2 opakowania
świeżego szpinaku,2 łyżki
serka mascarpone,2 łyżki
jogurtu greckiego,1/2 łyżeczki suszonego
tymianku,1-2 łyżki
oleju rzepakowego,
sól i
pieprz do smaku.
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu (powinien być lekko twardszy niż normalnie, jeśli normalnie gotujecie na al dente to wyjmijcie go troszkę szybciej – lekko dogotuje się po dodaniu do sosu), zostawiając 1/2 szklanki
wody z gotowania.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie
oleju, dodając
sól.
Pieczarki pokroić i dodać do zeszklonej
cebuli, lekko podsmażyć.
Pieczarki i
cebulę przełożyć do misy blendera, dodać
tymianek i
pieprz, zmiksować na gładką masę.Przełożyć z powrotem na patelnię, dodać
serek mascarpone, podgrzewać aż się rozpuści. Następnie dodać
jogurt i
wodę z gotowania
makaronu (w zależności od potrzeby, sos można lekko zredukować, lub dodać mniej
wody. Nie powinien być zbyt rzadki) wszystko wymieszać i dodać ugotowany
makaron.Obtoczyć
makaron dokładnie w sosie, następnie dodać świeży, umyty
szpinak. Przykryć całość i dusić przez chwilę, aż
szpinak lekko „zwiędnie” i bez problemu wmiesza się w
makaron. Całość przełożyć na talerz i ozdobić listkami
świeżego szpinaku. Smacznego!



Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-02-10Czas przygotowania10MCzas gotowania15MCałkowity czas25MŚrednia ocena4 . 5na podstawie 6 ocenBardzo łatwe do 30 minut
Makarony i kluski Przepisy Wegetariańskie obiadyTagi
pieczarki szpinakAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisTOP 5 - Ulubieńcy tygodniaNastępny wpisZdrowa i szybka
sałatka z
serem halloumi
Makaron z
cukinią w
sosie pomidorowymJest to przepis awaryjny. Składniki, żeby go
zrobi [...] Czytaj dalej +
Makaron pesto rossoDomowej roboty pesto to łatwy, szybki i bardzo sma [...] Czytaj dalej +
Makaron ryżowy z
grzybami shi-takeSzybkie pomysły na obiad to jest to czego nam wszy [...] Czytaj dalej +
Makaron ryżowy z warzywami
Makaron w podobnym stylu do publikowanego wcześnie [...] Czytaj dalej +