ßßß Cookit - przepis na Grillowany halloumi z cukinią i olejem rzepakowym

Grillowany halloumi z cukinią i olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na bardzo prostą, ale zarazem pyszną i elegancką przekąskę lub przystawkę. Będzie doskonałym wstępem do romantycznego obiadu we dwoje. Pamiętajmy tylko, żeby ser podawać, póki jest jeszcze ciepły. Gdy wystygnie twardnieje i nie jest już taki aromatyczny.
Czas przygotowania: 25 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
6 plastrów sera halloumi
1 średnia cukinia
listki tymianku
sól
pieprz
olej rzepakowy
krem z octu balsamicznego
Wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Każdy plasterek malujemy delikatnie olejem rzepakowym, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy na niej cukiniowe wstążki i grillujemy z obydwu stron przez 2 minuty. Plasterki odkładamy do miski, przykrywamy, żeby nie wystygły.
Na patelni układamy plasterki sera, grillujemy z obydwu stron do momentu, aż ser będzie miękki i lekko ciągnący.
Na talerzach układamy cukinię, ser, posypujemy listkami tymianku i dekorujemy kremem balsamicznym. Od razu podajemy, żeby ser nie stwardniał.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/02/grillowany-halloumi-z-cukinia-i-olejem.html