ßßß
Dziś zapraszam na bardzo prostą, ale zarazem pyszną i elegancką przekąskę lub przystawkę. Będzie doskonałym wstępem do romantycznego obiadu we dwoje. Pamiętajmy tylko, żeby ser podawać, póki jest jeszcze ciepły. Gdy wystygnie twardnieje i nie jest już taki aromatyczny.
Czas przygotowania: 25 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:6 plastrów sera halloumi1 średnia cukinialistki tymiankusólpieprzolej rzepakowykrem z octu balsamicznegoWykonanie:Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Każdy plasterek malujemy delikatnie olejem rzepakowym, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy na niej cukiniowe wstążki i grillujemy z obydwu stron przez 2 minuty. Plasterki odkładamy do miski, przykrywamy, żeby nie wystygły.Na patelni układamy plasterki sera, grillujemy z obydwu stron do momentu, aż ser będzie miękki i lekko ciągnący.Na talerzach układamy cukinię, ser, posypujemy listkami tymianku i dekorujemy kremem balsamicznym. Od razu podajemy, żeby ser nie stwardniał.