Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na bardzo prostą, ale zarazem pyszną i elegancką przekąskę lub przystawkę. Będzie doskonałym wstępem do romantycznego obiadu we dwoje. Pamiętajmy tylko, żeby
ser podawać,
póki jest jeszcze ciepły. Gdy wystygnie twardnieje i nie jest już taki aromatyczny.
Czas przygotowania: 25 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:6 plastrów
sera halloumi1 średnia
cukinialistki
tymiankusólpieprzolej rzepakowykrem z
octu balsamicznegoWykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Każdy plasterek malujemy delikatnie
olejem rzepakowym, oprószamy
solą i
pieprzem. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy na niej
cukiniowe wstążki i grillujemy z obydwu stron przez 2 minuty. Plasterki odkładamy do miski, przykrywamy, żeby nie wystygły.Na patelni układamy plasterki
sera, grillujemy z obydwu stron do momentu, aż
ser będzie miękki i lekko ciągnący.Na talerzach układamy
cukinię,
ser, posypujemy listkami
tymianku i dekorujemy kremem balsamicznym. Od razu podajemy, żeby
ser nie stwardniał.