ßßß
Dziś propozycja, która nadaję się zarówno na kolację (solo) jak i na obiad, np. w towarzystwie brązowego ryżu. Szczególnie kieruję ją dla osób zabieganych, wstępne przygotowanie zajmuje kilka minut, później warzywa mogą się piec bez naszego udziału.Cukinia odkwasza organizm, jest lekkostrawna a w 100 gramach ma jedynie... 15 kcal.Składniki (2 porcje):2 cukinie10 sztuk pomidorków koktajlowych50 g sera typu feta (użyłam sera Favita 12% tłuszczu)1/2 łyżki octu balsamicznegosól, pieprz1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C2. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół3. Pomidorki pokrój w plasterki4. Cukinie (środkiem do dołu) i pomidorki wrzuć na patelnie grillową, trzymaj 2-3 minuty5. Ułóż cukinie w naczyniu żaroodpornym, na to połóż pomidorki, polej octem, posyp drobno pokruszoną fetą, dopraw solą i pieprzem.6. Piecz 20 - 30 minut, aż cukinie zmiękną7. Udekoruj liśćmi bazylii/tymiankuSMACZNEGO!1 porcja (dwie łódeczki - 725 g przed odparowaniem wody) zawiera:153 kcal; 11,4 g białka; 3,8 g tłuszczów; 24,7 g węglowodanów; 7,2 g błonnika