Wykonanie
Dziś propozycja, która nadaję się zarówno na kolację (
solo) jak i na obiad, np. w towarzystwie
brązowego ryżu. Szczególnie kieruję ją dla osób zabieganych, wstępne przygotowanie zajmuje kilka minut, później warzywa mogą się piec bez naszego udziału.
Cukinia odkwasza organizm, jest lekkostrawna a w 100 gramach ma jedynie... 15 kcal.Składniki (2 porcje):2
cukinie10 sztuk
pomidorków koktajlowych50 g
sera typu
feta (użyłam
sera Favita 12% tłuszczu)1/2 łyżki
octu balsamicznegosól,
pieprz1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C2.
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół3.
Pomidorki pokrój w plasterki4.
Cukinie (środkiem do dołu) i
pomidorki wrzuć na patelnie grillową, trzymaj 2-3 minuty5. Ułóż
cukinie w naczyniu żaroodpornym, na to połóż
pomidorki, polej
octem, posyp drobno pokruszoną
fetą, dopraw
solą i
pieprzem.6. Piecz 20 - 30 minut, aż
cukinie zmiękną7. Udekoruj liśćmi bazylii/tymiankuSMACZNEGO!1 porcja (dwie łódeczki - 725 g przed odparowaniem
wody) zawiera:153 kcal; 11,4 g
białka; 3,8 g tłuszczów; 24,7 g węglowodanów; 7,2 g błonnika