ßßß Cookit - przepis na Pieczone cukinie

Pieczone cukinie

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja, która nadaję się zarówno na kolację (solo) jak i na obiad, np. w towarzystwie brązowego ryżu. Szczególnie kieruję ją dla osób zabieganych, wstępne przygotowanie zajmuje kilka minut, później warzywa mogą się piec bez naszego udziału.
Cukinia odkwasza organizm, jest lekkostrawna a w 100 gramach ma jedynie... 15 kcal.
Składniki (2 porcje):
2 cukinie
10 sztuk pomidorków koktajlowych
50 g sera typu feta (użyłam sera Favita 12% tłuszczu)
1/2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C
2. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół
3. Pomidorki pokrój w plasterki
4. Cukinie (środkiem do dołu) i pomidorki wrzuć na patelnie grillową, trzymaj 2-3 minuty
5. Ułóż cukinie w naczyniu żaroodpornym, na to połóż pomidorki, polej octem, posyp drobno pokruszoną fetą, dopraw solą i pieprzem.
6. Piecz 20 - 30 minut, aż cukinie zmiękną
7. Udekoruj liśćmi bazylii/tymianku
SMACZNEGO!
1 porcja (dwie łódeczki - 725 g przed odparowaniem wody) zawiera:
153 kcal; 11,4 g białka; 3,8 g tłuszczów; 24,7 g węglowodanów; 7,2 g błonnika
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/03/pieczone-cukinie.html