ßßß Cookit - przepis na Panierowana feta i frytki z batatów

Panierowana feta i frytki z batatów

nazwa

Wykonanie

Domowy fastfood to całkiem fajna sprawa. Taka zdrowsza wersja występującego w przyrodzie fastfoodu.
Jestem wielkim miłośnikiem batatów. Teraz, przebywając na Maderze mogę je kupić za grosze, ale to, że w Polsce kosztują dużo więcej nie stawało mi na przeszkodzie. I tym sposobem zamiast tłustych smażonych frytek, proponuję Wam pieczone bataty (które mają dużo niższy indeks glikemiczny niż normalne ziemniaki!), a zamiast smażonego żółtego sera, czy innego kotleta proponuję fete, w orkiszowej panierce :) A do tego domowy ketchup.
Skład (2 porcje):
1 kostka sera feta (może być light),
1 jajko,
1/2 szklanki mąki orkiszowej,
2 średnie bataty (słodkie ziemniaki),
kilka łyżeczek suszonych ziół ( ja najbardziej lubię rozmaryn, oregano, tymianek i bazylię),
olej rzepakowy,
sól i pierz.
Ponad to
1/2 puszki pomidorów,
1 łyżeczka cukru,
2-3 łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano).
Ziemniaki obieramy (bądź nie! W zależności jak lubicie), kroimy na paski o grubości 1cm i wrzucamy do dużej miski. Dosypujemy zioła, sól, pieprz i 2-3 łyżki oleju. Dobrze mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Może też całość wsypać do torebki strunowej i dokładnie wymieszać potrząsając. Poniżej krótki filmik jak ja to robię:
Tak obtoczone w przyprawach ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st C. Powinny się piec ok. 40minut.
Gdy ziemniaki się pieką przygotowujemy fetę. Najpierw przygotowujemy sobie stację do panierowania, dokładnie tak jak przy kotletach na jednym talerzyku rozbełtujemy jajko, a na drugi wysypujemy mąkę. Ja do mąki dodaję jeszcze odrobinę suszonych ziół, to wzbogaca panierkę wizualnie i smakowo. Fetę kroimy w ok. 0,5cm paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, każdy z kawałków fety panierujemy, najpierw jajko, później mąka. Możliwe, że trzeba będzie to robić dwukrotnie, czyli po mące znowu jajko i znowu mąka. Kawałki fety smażymy na złoto z każdej strony i przekładami na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, by wchłonął resztki tłuszczu.
Pomidory, cukier i zioła miksujemy za pomocą blednera, do uzyskania płynu. Ewentualnie dodajemy sól i pieprz, do smaku.
Wyjmujemy frytki z piekarnika, przekładamy na talerz i zjadamy razem z fetą i ketchupem. Smacznego!
Domowy fastfood Przekąski Przepisy Ser w roli głównej Wegetariańskie obiady Źródło białka do obiadu
Tagi
bataty Domowy Fastfood domowy ketchup feta frytki pomidory
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Jedzenie w podróży. Co zabrać ze sobą w drogę?
Następny wpis
Inspiracje na walentynki.
Idealne frytki pieczone
Najlepsze frytki w życiu! Bardzo chrupiące, w pysz [...] Czytaj dalej +
Kopytka z batatów z serkiem philadelphia
Uwielbiam bataty, ze względu na to, macie okazję o [...] Czytaj dalej +
Camembert zapiekany z figą
Sezon na figi w pełni :) Dzisiaj bardzo proste, al [...] Czytaj dalej +
Bezglutenowe leniwe z batatów + inspiracje
Ostatnio pogoda płata nam figle. Już cieszyliśmy s [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/02/domowy-fast-food-panierowana-feta-i-frytki-z-batatow