Wykonanie
Domowy fastfood to całkiem fajna sprawa. Taka zdrowsza wersja występującego w przyrodzie fastfoodu.Jestem wielkim miłośnikiem
batatów. Teraz, przebywając na Maderze
mogę je kupić za grosze, ale to, że w Polsce kosztują dużo więcej nie stawało mi na przeszkodzie. I tym sposobem zamiast tłustych smażonych frytek, proponuję Wam pieczone
bataty (które mają dużo niższy indeks glikemiczny niż normalne
ziemniaki!), a zamiast smażonego
żółtego sera, czy innego kotleta proponuję
fete, w orkiszowej panierce :) A do tego domowy
ketchup.Skład (2 porcje):1 kostka
sera feta (może być light),1
jajko,1/2 szklanki
mąki orkiszowej,2 średnie
bataty (słodkie
ziemniaki),kilka łyżeczek suszonych
ziół ( ja najbardziej lubię
rozmaryn,
oregano,
tymianek i
bazylię),
olej rzepakowy,
sól i pierz.Ponad to1/2 puszki
pomidorów,1 łyżeczka
cukru,2-3 łyżeczki suszonych
ziół (
bazylia,
oregano).
Ziemniaki obieramy (bądź nie! W zależności jak lubicie), kroimy na paski o grubości 1cm i wrzucamy do dużej miski. Dosypujemy
zioła,
sól,
pieprz i 2-3 łyżki
oleju. Dobrze mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Może też całość wsypać do
torebki strunowej i dokładnie wymieszać potrząsając. Poniżej krótki filmik jak ja to robię:Tak obtoczone w przyprawach
ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st C. Powinny się piec ok. 40minut.Gdy
ziemniaki się pieką przygotowujemy
fetę. Najpierw przygotowujemy sobie stację do panierowania, dokładnie tak jak przy kotletach na jednym talerzyku rozbełtujemy
jajko, a na drugi wysypujemy
mąkę. Ja do
mąki dodaję jeszcze odrobinę suszonych
ziół, to wzbogaca panierkę wizualnie i
smakowo.
Fetę kroimy w ok. 0,5cm paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju rzepakowego, każdy z kawałków
fety panierujemy, najpierw
jajko, później
mąka. Możliwe, że trzeba będzie to robić dwukrotnie, czyli po
mące znowu
jajko i znowu
mąka. Kawałki
fety smażymy na złoto z każdej strony i przekładami na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, by wchłonął resztki tłuszczu.
Pomidory,
cukier i
zioła miksujemy za pomocą blednera, do uzyskania płynu. Ewentualnie dodajemy
sól i
pieprz, do smaku.Wyjmujemy frytki z piekarnika, przekładamy na talerz i zjadamy razem z
fetą i
ketchupem. Smacznego!



Domowy fastfood Przekąski Przepisy
Ser w roli głównej Wegetariańskie obiady Źródło
białka do obiaduTagi
bataty Domowy Fastfood domowy
ketchup feta frytki
pomidoryAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisJedzenie w podróży. Co zabrać ze sobą w drogę?Następny wpisInspiracje na walentynki.Idealne frytki pieczoneNajlepsze frytki w życiu! Bardzo chrupiące, w pysz [...] Czytaj dalej +Kopytka z
batatów z
serkiem philadelphiaUwielbiam
bataty, ze względu na to, macie okazję o [...] Czytaj dalej +
Camembert zapiekany z
figąSezon na
figi w pełni :) Dzisiaj bardzo proste, al [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe leniwe z
batatów + inspiracjeOstatnio pogoda płata nam
figle. Już cieszyliśmy s [...] Czytaj dalej +