ßßß
Nie mogę uwierzyć, że to pierwszy przepis z tofu na blogu! Mam wrażenie, że jem tofu na okrągło, a jeszcze ani razu nie umieściłam przepisu. Pora to zmienić! Moim zdaniem tofu jest bardzo fajnym „materiałem”, któremu można nadać naprawdę dowolny smak, w zależności od użytych przypraw. Dla mnie połączeniem idealnym jest makaron sojowy (lub z fasoli mung) + warzywa + tofu (najlepiej wędzone). U.W.I.E.L.B.I.A.M ! ;)Skład (2 głodne osobniki)1 kostka tofu wędzonego,1 opakowanie makaronu sojowego,1/2 brokuła,1 koper włoski,1 szalotka,kilka pieczarek,3 łyżki sezamu,1 łyżeczka suszonej papryki,sól i pieprz do smaku,olej rzepakowy do smażenia.Danie składa się z 3 warstw – makaronu z pieczarkami, warzyw (brokułu, koper włoski i szalotka) oraz tofu z sezamem.Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawić.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną szalotkę, dodać sól i zeszklić. W tym czasie brokuły rozdzielić na małe różyczki, koper włoski posiekać w cienkie paseczki i dodać do zeszklonej szalotki. Dusić, aż brokuły zmiękną, ale ciągle będą jędrne i chrupkie. Odstawić.Sezam podprażyć na suchej patelni, zdjąć i przesypać do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w grubą kostkę tofu. Podsmażać do zarumienienia, dodać suszoną paprykę i obtoczyć dokładnie. Przerzucić tofu do uprażonego sezamu, wymieszać i odstawić.Pieczarki pokroić w ósemki, wrzucić na rozgrzaną patelnie po tofu, dodać pieprz i podsmażać, aż zaczną mięknąć. Makaron wrzucić do pieczarek, wymieszać, ewentualnie dosolić do smaku.Na talerzu układać po kolei makaron z pieczarkami, brokuły z koprem, a na sam wierzch tofu z sezamem. Podawać z sosem sojowym. Jest super :)
Bezglutenowe Makarony i kluski Przepisy Wegetariańskie obiadyAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisŚniadanie w słoiku - muesli z jogurtem i malinamiNastępny wpisJak urządzić małą kuchnie? InspiracjeMakaron ryżowy z dynią i tofuŚwietny obiad, bardzo sycący, nieoczywisty i przep [...] Czytaj dalej +Makaron ryżowy z warzywamiMakaron w podobnym stylu do publikowanego wcześnie [...] Czytaj dalej +Makaron z cukinią w sosie pomidorowymJest to przepis awaryjny. Składniki, żeby go zrobi [...] Czytaj dalej +Tofu smażone na złotoPotraktujcie ten wpis bardziej jako inspirację niż [...] Czytaj dalej +