Wykonanie

Nie
mogę uwierzyć, że to pierwszy przepis z
tofu na blogu! Mam wrażenie, że jem
tofu na okrągło, a jeszcze ani razu nie umieściłam przepisu.
Pora to zmienić! Moim zdaniem
tofu jest bardzo fajnym „materiałem”, któremu można nadać naprawdę dowolny smak, w zależności od użytych przypraw. Dla mnie połączeniem idealnym jest
makaron sojowy (lub z
fasoli mung) + warzywa +
tofu (najlepiej wędzone). U.W.I.E.L.B.I.A.M ! ;)Skład (2 głodne osobniki)1 kostka
tofu wędzonego,1 opakowanie
makaronu sojowego,1/2
brokuła,1
koper włoski,1
szalotka,kilka
pieczarek,3 łyżki
sezamu,1 łyżeczka suszonej
papryki,
sól i
pieprz do smaku,
olej rzepakowy do smażenia.Danie składa się z 3 warstw –
makaronu z
pieczarkami, warzyw (
brokułu,
koper włoski i
szalotka) oraz
tofu z
sezamem.
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawić.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić posiekaną
szalotkę, dodać
sól i zeszklić. W tym czasie
brokuły rozdzielić na małe różyczki,
koper włoski posiekać w cienkie paseczki i dodać do zeszklonej
szalotki. Dusić, aż
brokuły zmiękną, ale ciągle będą jędrne i chrupkie. Odstawić.
Sezam podprażyć na suchej patelni, zdjąć i przesypać do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać
olej i wrzucić pokrojone w grubą kostkę
tofu. Podsmażać do zarumienienia, dodać suszoną
paprykę i obtoczyć dokładnie. Przerzucić
tofu do uprażonego
sezamu, wymieszać i odstawić.
Pieczarki pokroić w ósemki, wrzucić na rozgrzaną patelnie po
tofu, dodać
pieprz i podsmażać, aż zaczną mięknąć.
Makaron wrzucić do
pieczarek, wymieszać, ewentualnie dosolić do smaku.Na talerzu układać po kolei
makaron z
pieczarkami,
brokuły z
koprem, a na sam wierzch
tofu z
sezamem. Podawać z
sosem sojowym. Jest super :)

Bezglutenowe
Makarony i kluski Przepisy Wegetariańskie obiadyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisŚniadanie w słoiku -
muesli z
jogurtem i
malinamiNastępny wpisJak urządzić małą kuchnie? Inspiracje
Makaron ryżowy z
dynią i
tofuŚwietny obiad, bardzo sycący, nieoczywisty i
przep [...] Czytaj dalej +
Makaron ryżowy z warzywami
Makaron w podobnym stylu do publikowanego wcześnie [...] Czytaj dalej +
Makaron z
cukinią w
sosie pomidorowymJest to przepis awaryjny. Składniki, żeby go
zrobi [...] Czytaj dalej +
Tofu smażone na złotoPotraktujcie ten wpis bardziej jako inspirację niż [...] Czytaj dalej +