ßßß Cookit - przepis na Muffiny Cookie Monster

Muffiny Cookie Monster

nazwa

Wykonanie

Me want cookie!
Kto nie uśmiecha się na myśl o Ciasteczkowym Potworze?
Patrząc na poniższe muffiny także ciężko powstrzymać się od uśmiechu…
Bo co może być słodszego niż Ciasteczkowy Potwór w postaci muffinki?
Muffiny składają się z ciasta bazy (którą może być praktycznie każde ciasto na muffiny), kremu oraz rzeczy najważniejszej – atrybutów Ciasteczkowego Potwora (lukrowych oczu, czekoladowego ciasteczka oraz niebieskiego futerka (w postaci wiórków kokosowych ;))
Przepis
Baza muffinkowa (w moim przypadku z białą czekoladą) (12 sztuk):
200g białej czekolady,
2 łyżki śmietanki kremówki,
150g miękkiego masła,
50g cukru,
3 jajka,
90g maki pszennej,
50g czekolady mlecznej,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (wykorzystałam drugą opcje, 200g rozpuściło się w ok. 2min). W tym czasie ublić masło z cukrem na białą puszystą masę. Po rozpuszczeniu cukru dodawać po jednym jajku, miksując na bardzo małych obrotach. Do białej czekolady dodać śmietankę. Wmieszać czekoladę do masy jajeczno-maślanej (najlepiej łyżką, tylko do połączenia składników) dodać ekstrakt waniliowy.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Przesiać do miski z masą i wymieszać. Czekoladę mleczną posiekać i dodać do ciasta mieszając łyżką. Przy pomocy łyżki rozłożyć masę do foremki na 12 muffinów mniej więcej na wysokość całej papilotki (masa urośnie nieznacznie).Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C, aż do zezłocenia. Studzić na kratce.
Krem
250g serka mascaropne,
100g śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru pudru.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Po zaprzestaniu miksowania wmieszać łyżką serek mascarpone.
Ozdabianie
100g białego lukru plastycznego,
50g gorzkiej czekolady,
6 ciasteczek z czekoladą,
100g wiórków kokosowych,
kilka łyżek Curacao (w ramach niebieskiego barwnika).
Część wiórków kokosowych wymieszać w głębokim talerzu z Curacao. Odstawić żeby wchłonęły wilgoć. Resztę wiórków wmieszać później, daje to daje to fajny niebiesko-biały efekt futerka.
Z lukru plastycznego uformować 12 par oczu, jedno oko średnicy ok. 1,5cm. Oczy mogą różnić się wielkością, kształtem czy umiejscowieniem źrenicy – im dziwniej ułożone tym śmieszniej później Cookie Monster wygląda :)
Czekoladę rozpuścić, a następnie za pomocą wykałaczki bądź pałeczki do chińszczyzny (mój wybór :)) robić duże źrenice na lukrowych kulkach.
Ciasteczka przekroić na pół.
Na każdą babeczkę nałożyć 1-2 łyżki kremu, obsypać wiórkami. Ułożyć oczy i poniżej oczu zrobić nacięcie nożem do 3/4 głębokości babeczki, w które włożyć połowę ciasteczka.
Czerwona owca ;)
Desery Muffiny i babeczki Przepisy
Tagi
Muffiny
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Krem z marchewki
Następny wpis
Pavlova
Muffiny brownie z bezą
Ostatnio zostałam wielką fanką bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +
Tarta z białą czekoladą i mascarpone
Polecam wszystkim uwielbiającym słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +
Najlepsze czekoladowe muffiny
Po internecie krąży wiele przepisów na czekoladowe [...] Czytaj dalej +
Ciasteczka czekoladowe / Outrageous Chocolate Cookies
Skandalicznie czekoladowe ciasteczka według przepi [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/01/muffiny-cookie-monster