ßßß
Me want cookie!Kto nie uśmiecha się na myśl o Ciasteczkowym Potworze?Patrząc na poniższe muffiny także ciężko powstrzymać się od uśmiechu…Bo co może być słodszego niż Ciasteczkowy Potwór w postaci muffinki?Muffiny składają się z ciasta bazy (którą może być praktycznie każde ciasto na muffiny), kremu oraz rzeczy najważniejszej – atrybutów Ciasteczkowego Potwora (lukrowych oczu, czekoladowego ciasteczka oraz niebieskiego futerka (w postaci wiórków kokosowych ;))PrzepisBaza muffinkowa (w moim przypadku z białą czekoladą) (12 sztuk):200g białej czekolady,2 łyżki śmietanki kremówki,150g miękkiego masła,50g cukru,3 jajka,90g maki pszennej,50g czekolady mlecznej,szczypta soli,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (wykorzystałam drugą opcje, 200g rozpuściło się w ok. 2min). W tym czasie ublić masło z cukrem na białą puszystą masę. Po rozpuszczeniu cukru dodawać po jednym jajku, miksując na bardzo małych obrotach. Do białej czekolady dodać śmietankę. Wmieszać czekoladę do masy jajeczno-maślanej (najlepiej łyżką, tylko do połączenia składników) dodać ekstrakt waniliowy.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Przesiać do miski z masą i wymieszać. Czekoladę mleczną posiekać i dodać do ciasta mieszając łyżką. Przy pomocy łyżki rozłożyć masę do foremki na 12 muffinów mniej więcej na wysokość całej papilotki (masa urośnie nieznacznie).Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C, aż do zezłocenia. Studzić na kratce.Krem250g serka mascaropne,100g śmietanki kremówki,2 łyżki cukru pudru.Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Po zaprzestaniu miksowania wmieszać łyżką serek mascarpone.Ozdabianie100g białego lukru plastycznego,50g gorzkiej czekolady,6 ciasteczek z czekoladą,100g wiórków kokosowych,kilka łyżek Curacao (w ramach niebieskiego barwnika).Część wiórków kokosowych wymieszać w głębokim talerzu z Curacao. Odstawić żeby wchłonęły wilgoć. Resztę wiórków wmieszać później, daje to daje to fajny niebiesko-biały efekt futerka.Z lukru plastycznego uformować 12 par oczu, jedno oko średnicy ok. 1,5cm. Oczy mogą różnić się wielkością, kształtem czy umiejscowieniem źrenicy – im dziwniej ułożone tym śmieszniej później Cookie Monster wygląda :)Czekoladę rozpuścić, a następnie za pomocą wykałaczki bądź pałeczki do chińszczyzny (mój wybór :)) robić duże źrenice na lukrowych kulkach.Ciasteczka przekroić na pół.Na każdą babeczkę nałożyć 1-2 łyżki kremu, obsypać wiórkami. Ułożyć oczy i poniżej oczu zrobić nacięcie nożem do 3/4 głębokości babeczki, w które włożyć połowę ciasteczka.Czerwona owca ;)Desery Muffiny i babeczki PrzepisyTagiMuffinyAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisKrem z marchewkiNastępny wpisPavlovaMuffiny brownie z beząOstatnio zostałam wielką fanką bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +Tarta z białą czekoladą i mascarponePolecam wszystkim uwielbiającym słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +Najlepsze czekoladowe muffinyPo internecie krąży wiele przepisów na czekoladowe [...] Czytaj dalej +Ciasteczka czekoladowe / Outrageous Chocolate CookiesSkandalicznie czekoladowe ciasteczka według przepi [...] Czytaj dalej +