Wykonanie
Bardzo dbam o to, aby moja dieta była zdrowa, pełna smaku i wartościowych składników. Chcę się odżywiać zdrowo i moja rodzina także. My jesteśmy jeszcze w miarę młodzi, ale co mają powiedzieć ludzie w starszym wieku. Czy zastanawialiście się, jak odżywiają się seniorzy i jak powinni się odżywiać. Czy my jako wnuki a nasi rodzice jako dzieci powinniśmy się tym zainteresować, zadbać o ich dietę i pomóc im w prawidłowym odżywianiu na co dzień. Ja uważam, że w przypadku każdego, czy do w młodszym wieku czy starszym, powinniśmy zadbać o nasze zdrowie poprzez prawidłowe odżywianie. Często seniorzy nie mają
wiedzy, nie mają wystarczającej ilości pieniążków, aby zadbać o siebie. Wydają dużo w aptekach, mają niewielkie emerytury i często po prostu ich nie stać na lepszej jakości jedzenie. Czy to znaczy, że nie mogą się dobrze i zdrowo odżywiać.Przeciwnie, wystarczy tylko, że odpowiednio zbilansują swoją dietę, będą dostarczać organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. A my możemy im w tym pomóc. Przecież zależy nam na ich zdrowiu. Ja chcę wspierać moje babcie i dziadków, i dlatego wzięłam udział w akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" . Zapraszam was na stronę, gdzie znajdziecie wiele propozycji dań dla waszych babć i dziadków, porady dla każdego oraz wiele ciekawych informacji na temat zdrowia, aktywności i stylu życia, koniecznie zajrzyjcie - Smaki dobrego życia . Ja przygotowałam jedno danie, które możemy podać na dwa sposoby, w wersji zmiksowanej jako zupa z klopsikami i jako klopsiki z
kaszą jaglaną i warzywami. Obie propozycje są smaczne, zdrowe, zawierają cenne składniki odżywcze, pomagają w trawieniu i sycą. Z łatwością takie danie przygotuje każdy, nie jest skomplikowane a składniki są ogólnie dostępne. Koszt przygotowania jednej porcji wynosi 8 zł.Zapraszam :-)Składniki - na dwie porcję- 300 g
szynki wieprzowej Sokołów- 1
marchewka- 200 g
cukinii- mały
brokuł- 1 gałązka
selera naciowego-
sól i
pieprz- łyżka
ziół suszonych -
bazylia,
majeranek- szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej- szklanka
wody do warzyw- łyżka
olejuWykonanie:
Szynkę mielimy, przyprawiamy odrobiną
soli,
pieprzem,
bazylią i
majerankiem. 50 g
cukinii miksujemy razem z kawałkiem
brokuła (wystarczą dwie małe różyczki). Dodajemy do
mięsa. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki i odkładamy je na bok.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki,
brokuł dzielimy na małe różyczki,
cukinię i
seler kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem i układamy wszystkie warzywa. Posypujemy je odrobiną
soli,
pieprzu oraz
ziołami. Na wierzchu układamy nasze klopsiki. Zalewamy wszystko szklanką
wody. Zamykamy naczynie i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 1 godzinę. W tym czasie gotujemy
kaszę jaglaną. Najpierw musimy
kaszę przepłukać na sicie zimną
wodą, następnie przepłukać gorącą, przegotowaną
wodą,
Kaszę jaglaną gotujemy w proporcjach 1;2 czyli np pół szklanki
kaszy i szklanka
wody. Dodajemy szczyptę
soli i łyżeczkę
oleju. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, następnie odstawiamy jeszcze na 10 minut, aby
kasza wchłonęła całą
wodę.Gotowe danie podajemy na talerzu - pierwsza opcja -
kasza jaglana z warzywami i klopsikami, polewamy sosem powstałym z warzyw, druga opcja - warzywa z powstałym sosem miksujemy blenderem, dodajemy
kaszę jaglaną i podajemy w misce z klopsikami na wierzchu.Dania dla seniorów powinny być lekkostrawne, często gotowane, pieczone lub duszone. Należy unikać dań smażonych. Muszą być bogate w warzywa, chude
mięso i
kasze. Należy także zadbać o to, aby starsze osoby piły dużo
wody a ich posiłki były łagodne w smaku, bez ostrych przypraw i z małą ilością
soli. Ważne są także
owoce, jednak te warto podawać w postaci pieczonej lub gotowanej, kompoty, musy czy pieczone
jabłka. Nie zapominajmy także o tłuszczach, tutaj cenny jest
olej lniany i rzepakowy.