Wykonanie
Delikatne, mięciutkie
mięso duszone z
marchewką i czerwonymi
buraczkami, które dodały gulaszowi rumieńca - czyli rodzaj potrawki, wystarczy podać je z ugotowanymi
ziemniakami, a będzie pysznie :)
Składniki:0,5 kg
szynki wieprzowej2
marchewki2 średnie czerwone
buraczki (ugotowane)1 łyżka
mąki2 łyżki
olejuok. 1,5 szklanki
wodysól,
pieprz do smakuulubione
ziołaPrzygotowanie:Umyte i dokładnie osuszone
mięso kroję w niewielką kostkę, lekko
solę, oprószam
mąką i smażę na
oleju na złoto. W garnku zagotowuję
wodę z
marchewką pokrojoną w kostkę, przekładam do niej podsmażone
mięso i duszę na małym ogniu, aż będzie miękkie. Obrane
buraczki, także krojone w kostkę, dodaję w chwili, gdy pozostałe składniki są mięciutkie. Doprawiam całość do smaku, ewentualnie dodaję
zioła (
koperek,
natkę pietruszki) i pół łyżeczki
masła. Podaję z
ziemniakami.Przepis autorski.