ßßß Cookit - przepis na WSKOCZYŁO z ROSOŁU do PIEROGA

WSKOCZYŁO z ROSOŁU do PIEROGA

nazwa

Wykonanie

Składniki na 45 pierogów
250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania
150ml wody
Sól
Farsz
300g mięsa drobiowego z rosołu
150g warzyw z rosołu, bez marchewki
Sól, pieprz ziołowy, ostra papryka
Przygotowanie
Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, przyprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na dwie części, robimy kulkę z pierwszej, rozpłaszczamy na blacie posypanym mąką i posypujemy również mąką z wierzchu. Teraz wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia.
Kolejny pomysł na mięso i warzywa z rosołu. Całe gotowanie trwa około półtorej godziny, ale opłaca się! Pierogi są pyszne a część można zamrozić na później i trzymać nawet 3 miesiące!
Te delikatne pierożki podawałam ostatnio z podsmażoną cebulką i ktoś powiedział....Palce lizać! ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/01/wskoczyo-z-rosou-do-pieroga.html