Wykonanie
Składniki na 45 pierogów250g
mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania150ml
wodySólFarsz300g
mięsa drobiowego z rosołu150g warzyw z rosołu, bez
marchewkiSól,
pieprz ziołowy,
ostra paprykaPrzygotowanie
Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą
wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.
Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do
mięsa, przyprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na dwie części, robimy kulkę z pierwszej, rozpłaszczamy na blacie posypanym
mąką i posypujemy również
mąką z wierzchu. Teraz wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia.
Kolejny pomysł na
mięso i warzywa z rosołu. Całe gotowanie trwa około półtorej godziny, ale opłaca się! Pierogi są pyszne a część można zamrozić na później i trzymać nawet 3 miesiące!Te delikatne pierożki podawałam ostatnio z podsmażoną
cebulką i ktoś powiedział....Palce lizać! ;)SMACZNEGO SIOSTRY!