Wykonanie
Często nie wiem co zrobić z
mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem
mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek z naszego jedzenia się marnuje. Zastanawiając się co zrobić z tymi składnikami, a jednocześnie zaserwować coś lżejszego przed zbliżającym się tłustym czwartkiem wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać znaleziony przepis na pierogi z
mąki pszennej razowej oraz warzyw i
mięsa właśnie z rosołu. Jest to pomysł na obiad dla osób, które bardzo dbają o linię i o to, żeby wszystkie składniki były zdrowe.Tak wyglądały przed ugotowaniem (pierwsza część)
Składniki:– 250g
mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania– 250ml
wody–
SólFarsz:–
udziec z rosołu– 150g warzyw z rosołu, bez
marchewki–
pieprz ziołowy,
ostra paprykaWykonanie:
Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą
wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.
Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do
mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia.Smacznego:)