Wykonanie
Dzisiaj mam dla was propozycję kotletów z
kaszą jaglaną. Dodałam do nich także
brokuł i
cukinię. Wyszły znakomite, bardzo soczyste i zdrowe. Takie kotleciki można podać z
ryżem,
ziemniakami, surówką, super smakują również jako dodatek na kanapki. Taka mała odmiana od tradycyjnych kotletów. Koniecznie je spróbujcie.Ja od jutra mam tydzień urlopu i w zasadzie wszyscy mamy wolne, zaczynamy ferie. Tak więc będzie mnie przez ten tydzień troszkę mniej na blogu i u was. Musicie mi to wybaczyć. Ale
wrócę do was pełna sił i wypoczęta.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
szynki wieprzowej lub
łopatki- połowa
brokuła (ja miałam mały)- mała
cukinia (bardzo mała 300 g)-
sól,
pieprz- 1
jajko- 5 łyżek ugotowanej
kaszy jaglanej- 2 ząbki
czosnku- łyżeczka
słodkiej papryki w proszku- łyżeczka
ziół suszonych -
bazylia,
majeranek-
olej do smażeniaWykonanie:
Mięso mielimy.
Brokuła dzielimy na małe różyczki,
cukinie kroimy w kostkę. Wkładamy warzywa do misy i mielimy blenderem. Jeżeli nie macie blendera z taką misą z nożykami to zetrzyjcie warzywa na tarce. Dodajemy je do
mięsa i mieszamy. Wrzucamy ugotowaną
kaszę jaglaną, 1
jajko,
przyprawy. Mieszamy, formujemy za pomocą zwilżonych dłoni kotleciki i smażymy je na
oleju na rozgrzanej patelni. Podajemy z czym lubimy,
kaszą,
ziemniakami,
ryżem czy surówką. Ja zrobiłam kotlety na obiad z surówką, a te co zostały wykorzystałam na kanapki.