ßßß
Witajcie kochani, mam dla was dzisiaj pyszną propozycję na obiad. Takie pyszne kotleciki obtoczone w panierce z płatków kukurydzianych. Same kotlety leżały w jogurtowej marynacie i przez to były po usmażeniu bardzo soczyste. Taka mała odmiana od zwykłych kotletów panierowanych w bułce tartej.Możecie je wykorzystać na różne sposoby, z ziemniakami i surówką jako obiad, jako dodatek na imprezę, na kanapki czy włożyć do tortilli lub hamburgera. Życzę wam miłego weekendu, ja spędzę go bardzo rodzinnie, moja mama na 60 urodzinki i szykujemy jej niespodziankę.Zapraszam :-)Składniki:- 400 g filetu z kurczaka- 150 g płatków kukurydzianych- sól, pieprz- mały jogurt naturalny- łyżka musztardy Dijon- łyżka ketchupu- olejWykonanie:Filety z kurczaka pokroić na kotlety. Do miski wlać jogurt, dodać musztardę i ketchup oraz sól i pieprz, marynatę wymieszać i włożyć do niej mięso. Obtoczyć dokładnie, tak aby kotlety były całe w marynacie. Odstawić na godzinę.Płatki kukurydziane rozgnieść w dłoniach. Kawałki mięsa obtaczać w płatkach i upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować papier olejem (180 stopni przez 30 min) lub smażyć na niewielkim ogniu na patelni, z olejem. Podawać z ziemniakami i surówką. U mnie surówka z rukoli, sałaty lodowej, papryki i pomidorków, z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
