Wykonanie

Witajcie kochani, mam dla was dzisiaj pyszną propozycję na obiad. Takie pyszne kotleciki obtoczone w panierce z
płatków kukurydzianych. Same kotlety leżały w jogurtowej marynacie i przez to były po usmażeniu bardzo soczyste. Taka mała odmiana od zwykłych kotletów panierowanych w
bułce tartej.Możecie je wykorzystać na różne sposoby, z
ziemniakami i surówką jako obiad, jako dodatek na imprezę, na kanapki czy włożyć do tortilli lub hamburgera. Życzę wam miłego weekendu, ja
spędzę go bardzo rodzinnie, moja mama na 60 urodzinki i szykujemy jej niespodziankę.Zapraszam :-)Składniki:- 400 g
filetu z kurczaka- 150 g
płatków kukurydzianych-
sól,
pieprz- mały
jogurt naturalny- łyżka
musztardy Dijon- łyżka
ketchupu-
olejWykonanie:
Filety z kurczaka pokroić na kotlety. Do miski wlać
jogurt, dodać
musztardę i
ketchup oraz
sól i
pieprz, marynatę wymieszać i włożyć do niej
mięso. Obtoczyć dokładnie, tak aby kotlety były całe w marynacie. Odstawić na godzinę.
Płatki kukurydziane rozgnieść w dłoniach. Kawałki
mięsa obtaczać w płatkach i upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować papier
olejem (180 stopni przez 30 min) lub smażyć na niewielkim ogniu na patelni, z
olejem. Podawać z
ziemniakami i surówką. U mnie surówka z
rukoli,
sałaty lodowej,
papryki i
pomidorków, z
jogurtem naturalnym,
solą i
pieprzem.

