ßßß
Bardzo się dziwię, że dopiero niedawno odkryłam to danie. A jak już odkryłam, to pokochałam całym sercem. Dziś proponuję jajka w towarzystwie szpinaku. Pikantny pomidorowo-szpinakowy sos stanowi idealne tło dla delikatnych, kremowych, rozpływających się po nim żółtek. Mniam.Składniki (porcja dla dwóch osób):-3-4 jajka-2 cebule-2-3 ząbki czosnku-4 łyżki oliwy-1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki-1 łyżeczka oregano-ok. 200g świeżego szpinaku-1 łyżeczka cukru-1 łyżka octu winnego-szczypior-puszka krojonych pomidorów-sól, pieprz do smakuCebulę kroimy w półtalarki i szklimy na oliwie. Czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak płuczemy i siekamy i wraz z czosnkiem dodajemy do cebuli. Chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy pomidory, ocet, cukier oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy aż płyn się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. W powstałym sosie robimy zagłębienia, w które następnie wbijamy jajka. Smażymy do momentu ścięcia (patelnię można przykryć). Gotowe danie obficie posypujemy posiekanym szczypiorem.
Smacznego!