ßßß
Składniki:– 10 dag wędzonego boczku;– 40 dag białej kiełbasy;– 4 ziemniaki;– 1 pietruszka;– ćwierć selera;– 1 cebula;– zakwas na żurek ;– pół szklanki śmietany 30%;– chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz;– 3 jaja na twardo;– olej, wodaWykonanie:Do garnka włożyć boczek oraz kiełbasę, zalać 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w ćwiartki lub kostkę, dodać do wywaru. Oczyścić i opłukać pietruszkę i seler. Warzywa wrzucić do wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę. Gotować 20 minut.Po tym czasie wyjąć z zupy boczek oraz kiełbasę. Usunąć pietruszkę i seler. Do wywaru przecedzić przez sito zakwas. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zapraw śmietaną. Doprawić chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem.Kiełbasę i boczek pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do zupy. Zupę udekorować rzeżuchą, podawać z ćwiartką jajka.Smacznego