Wykonanie
Małe i delikatne rogaliki
drożdżowe pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Wtedy wypiekane przez moją ciocię, z
konfiturą różaną, powidłami śliwkowymi lub zwyczajne, saute, posypane
cukrem pudrem – zawsze przepyszne i niezapomniane. Wspomnienie tego smaku coraz częściej zaprzątało mi ostatnio głowę. Myślałam, jak miło byłoby chrupnąć takiego mini crossainta do porannej
kawy, czy po południu zjeść go z
dżemem jagodowym lub
miodem na wyczekiwany deser. Ach. Jak mawiała Marylin Monroe pokusy są po to aby im ulegać. Uległam jej i ja, przygotowując przepyszne, małe słodkie cudeńka o wyraźnym aromacie
rumu i
wanilii.
Przygotowanie takich
ciasteczek nie jest trudne. Ciasto wystarczy delikatnie wyrobić, a po chwili połączyć je z posiekanym
masłem – dzięki temu uzyskacie strukturę listkowanego
ciasta francuskiego zdecydowanie mniejszym nakładem pracy. Krótkie chłodzenie wzmocni ten efekt, a delikatne formowanie nada rogalikom apetycznego wyglądu. Do
ciasta drożdżowego warto dodawać
żółtka jaj, dzięki nim kolor
ciasteczek, bułeczek czy babek będzie kremowy i apetyczny. Żółte od jaj baby świadczyły o bogactwie i szczodrości gospodarza częstującego
ciastem. Nasze sprytne babki dla bardziej spektakularnego efektu nasze babcie barwiły swoje wypieki
szafranem czy
kurkumą, także jeśli macie ochotę dodatkowo wzmocnić kolor crossaintów dodajcie odrobinę
szafranu ugotowanego w odrobinie płynu –
masła,
mleka lub
wody, albo szczyptę złocistej
kurkumy.
Składniki: ok. 50 rogalików500 g
mąki pszennej tortowej200 ml
mleka 50 g drożdży4
żółtka 100 g cukru12 g
cukru z wanilią1 łyżka
rumu (lub esencja rumowa)100 g masłaszczypta
soliPrzygotowanie:
Mleko podgrzać, do 35-37 stopni.Połowę
mleka wymieszać je z
drożdżami i 1/4
cukru. Następnie dodać 5 łyżek
mąki. Dokładnie wymieszać, po czym przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 5-7 minut do wyrośnięcia.W reszcie
mleka rozpuścić
cukier i odstawić do przestudzenia.Gdy zaczyn będzie puszysty i kremowy dodać do niego przesianą
mąkę,
cukier waniliowy, szczyptę
soli,
żółtka i
cukier z
mlekiem. Wyrobić ciasto łyżką, po czym połączyć w jednolitą masę rękoma.
Masło pokroić w kosteczkę.Wyrobić ciasto ponownie wgniatając w nie
masło.Włożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie ciasto lekko podzielić na 5 części. Każdą uformować w kulkę i rozwałkować na kształt koła, o grubości 3-4 mm. Ciasto pociąć jak tort, na 12 części (im większa średnica tym lepiej – dłuższy wewnętrzny wierzchołek owijany wokół
rogala buduje śliczną warstwową strukturę rogalika).Zwijać rogaliki, od najkrótszego
boku – obwodu koła.Układać na blaszce do pieczenia.Zwilżać
wodą i posypywać
cukrem kryształem lub posmarować rozmąconym
jajem aby po upieczeniu były błyszczące.W jednej turze piec 24 rogaliki układając je uprzednio na papierze do pieczenia.Piec w 180 stopniach, przez 20 minut.Gorące posypać
cukrem pudrem.Podawać z
konfiturą i
miodem.
i….