ßßß Cookit - przepis na Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

« Inspiracje na Wielkanoc – Dekoracje | Wypieki | Pisanki
Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem – sprawdzony przepis »
Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki
jajko
1/3 kostki masła
szczypta soli
Składniki na farsz
mała cebulka
100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz – bez laktozy)
3- 4 suszone pomidory w zalewie
kawałek salami/kilkanaście plasterków salami
50 g sera pleśniowego
200 g śmietanki 30%
2 jajka
Krok 1
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do wyrobienie elastycznego i jednolitego ciasta. Wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Krok 2
Przygotowujemy składniki do tarty. Cebulkę siekamy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, suszone pomidory kroimy na kawałki, salami kroimy w plastry, a ser pleśniowy w kostkę.
Krok 3
Formę do tarty wykładamy dokładnie ciastem, robimy w nim dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut – 180 stopni, do zrumienienia. Wyjmujemy ciasto.
Krok 3
Rozbijamy jajka i łączymy białka z żółtkami. Rozrobionym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, aby się ładnie później zrumieniły. Pozostałe jajka mieszamy dokładnie ze śmietanką.
Krok 4
Na lekko podpieczone ciasto kładziemy ser, cebulkę oraz suszone pomidory. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, po czym kładziemy na wierzch plastry salami oraz kawałki sera pleśniowego.
Krok 5
Gotową tartę wkładamy do piekarnika na około 30-45 minut, do 180 stopni. Wyjmujemy w chwili, kiedy wierzch się ładnie zrumieni. Podajemy na ciepło, a także na zimno – ja lubię delikatnie ciepłą.
Zobaczcie też:
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami
Tarta z jabłkami na cieście francuskim
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/04/tarta-z-salami-serem-zoltym-suszonymi-pomidorami-i-serem-plesniowym