Wykonanie
« Inspiracje na Wielkanoc – Dekoracje | Wypieki | PisankiJajecznica z
cebulą i
szczypiorkiem – sprawdzony przepis »Składniki na ciasto1,5 szklanki
mąkijajko1/3 kostki
masłaszczypta
soliSkładniki na farszmała
cebulka100 g startego
żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz – bez laktozy)3- 4
suszone pomidory w zalewiekawałek salami/kilkanaście plasterków
salami50 g
sera pleśniowego200 g
śmietanki 30%2
jajkaKrok 1Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do wyrobienie elastycznego i jednolitego ciasta. Wkładamy na około 30 minut do lodówki.Krok 2Przygotowujemy składniki do tarty.
Cebulkę siekamy,
ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach,
suszone pomidory kroimy na kawałki,
salami kroimy w plastry, a
ser pleśniowy w kostkę.Krok 3Formę do tarty wykładamy dokładnie
ciastem, robimy w nim dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut – 180 stopni, do zrumienienia. Wyjmujemy ciasto.Krok 3Rozbijamy
jajka i łączymy
białka z
żółtkami. Rozrobionym
jajkiem smarujemy brzegi ciasta, aby się ładnie później zrumieniły. Pozostałe
jajka mieszamy dokładnie ze
śmietanką.Krok 4Na lekko podpieczone ciasto kładziemy
ser,
cebulkę oraz
suszone pomidory. Całość zalewamy
śmietaną z
jajkami, po czym kładziemy na wierzch plastry
salami oraz kawałki
sera pleśniowego.Krok 5Gotową tartę wkładamy do piekarnika na około 30-45 minut, do 180 stopni. Wyjmujemy w chwili, kiedy wierzch się ładnie zrumieni. Podajemy na ciepło, a także na zimno – ja lubię delikatnie ciepłą.Zobaczcie też:
Tarta ze
szpinakiem,
fetą i
pomidoramiTarta z
jabłkami na cieście francuskim

