ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami na orkiszowym spodzie

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami na orkiszowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Składniki na orkiszowy spód do tarty:
250 g mąki orkiszowej
125 g zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju roślinnego
Składniki na wypełnienie do tarty:
1 duże opakowanie świeżych liści szpinaku "baby"
1 ząbek czosnku
kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
4 duże jajka
180 - 200 g śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
opakowanie sera feta
garść uprażonych na patelni ziaren słonecznika
kilka świeżych pomidorków, pokrojonych na plasterki, do dekoracji
Przygotowanie:
Aby przygotować spód do tarty należy połączyć mąkę, masło, wodę, sól, cukier i olej. Można składniki posiekać nożem i następnie krótko zagnieść, można również skorzystać z pomocy robota kuchennego - końcówka: mieszadło. Składniki mieszamy i zagniatamy krótko, inaczej ciasto nie będzie kruche. Przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Na patelni przygotować szpinak z dodatkiem czosnku i suszonych pomidorów. Nie należy zbyt długo "smażyć" szpinaku, wystarczy jeśli tylko zmięknie. Ostudzić.
W misce połączyć jajka, śmietankę, gałkę muszkatołową i odrobinę soli oraz pieprzu. Nie należy zbyt mocno doprawiać mikstury, ponieważ ser feta, który ułożymy na wierzchu tarty jest wystarczająco słony.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok 5 mm i wyłożyć na formę do pieczenia tart. Najpierw pieczemy ciasto bez farszu, aby było chrupiące i nie nasiąkło później wypełnieniem. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Na formie z ciastem układamy przycięty papier do pieczenia i całość obciążamy nieugotowanym ryżem, fasolą lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut.
Po 15-20 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, usuwamy obciążenie i papier. Na spodzie układamy szpinak, następnie wlewamy miksturę z jajek i śmietanki oraz układamy pokrojony w kostkę ser feta. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i dekorujemy plasterkami pomidora.
Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Tartę serwujemy na ciepło lub na zimno. Aby urozmaicić posiłek, można przygotować do niej prostą sałatkę z pomidorów, ulubionych ziół, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/04/tarta-ze-szpinakiem-serem-feta-i.html