ßßß
W mojej kuchni zapachniało dzisiaj szarlotką i to nie byle jaką szarlotką bo z pyszną śmietankową pianką :} Obowiązkowo podana na ciepło z lodami i bitą śmietaną.Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: około 60 minutSkładniki:250g mąki100g masła3 jajka8 łyżek cukruszczypta soliokoło 0,5kg jabłekcynamon3/4 szklanki śmietanki kremówkiMasło dodać do mąki wysypanej na stolnice, posiekać nożem, dodać sól, łyżkę cukru i jajko. Zagnieść składniki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i boki formy, po nakłuwać widelcem i lekko podpiec w temp 180*C.Jabłka obrać, pokroić w cząstki. Przygotowane jabłka ułożyć na powierzchni podpieczonego placka, posypać łyżką cukru wymieszanego z cynamonem, wstawić do piekarnika o temp. 200*C na 20 minut.Dwa jaja ubić do "białości" z dodatkiem cukru (6 łyżek). Cały czas ubijając dodać kremówkę. Wyjąć z piekarnika tarte i polać przygotowanym kremem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170*C i piec do zarumienienia na złoto.