ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe, takie jest ucierane ciasto przygotowane z dodatkiem majonezu. Piekę je według tego przepis już od dawna, ale tym razem wyszło mi rewelacyjne. Jednak - po raz kolejny dochodzę do takiego wniosku - dobry piekarnik ma znaczenie. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika Gorenje i muszę szczerze przyznać, że jakość i wygląd moich wypieków zdecydowanie uległy poprawie. Poniżej poczytacie również o tym dlaczego spodobał mi się piekarnik właśnie tej firmy.
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
3 duże wiejskie jajka
100 ml majonezu
100 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki pszennej
170 g cukru
3 czubate łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g malin
szczypta soli
cukier puder
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze układamy maliny, nie wciskamy ich do środka. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy malinami.
Piekarnik Gorenje towarzyszy mi w kuchni od początku roku i zdaje egzamin na szóstkę z plusem ! Jako blogerka kulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić.
Oto cechy, które go charakteryzują:
kształt HomeMade, co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt, co pozwala gorącemu powietrzu swobodnie się poruszać. Posiada on wszystkie cechy pieczenia w piecu opalanym drewnem
SilverMatte, czyli bardzo gładką i odporna powłokę. Można ją wystawiać na bardzo wysoką temperaturę podczas czyszczenia pirolitycznego przy 500 stopniach Celsjusza
PyroClean, czyli funkcję samooczyszczania "Premium", która trwa od 90 d- 150 minut. Co ważne w czasie jej trwania drzwiczki są zablokowane ze względów bezpieczeństwa.
GentleClose, czyli funkcje dzięki której wystarczy delikatny dotyk, aby drzwi piekarnika zamknęły się płynnie
drzwi Ultracool, czyli chłodne drzwiczki w każdej chwili, przez cały czas. To istotna funkcja, gdy mamy w domu małe dzieci
WarmPlate profesjonalną funkcje podgrzewania naczy
możliwość szybkiego i beznarzędziowego wyjmowania szyby
powłoka TouchFree, w końcu nie widać odciśniętych palców
CataClean, czyli katalityczne czyszczenie, które się rozpoczyna gdy piekarnik osiągnie temperaturę 85 stopni Celsjusza
system wentylacji MultiFlow, która sprawia, że pieczenie może się odbywać na wszystkich 5 poziomach równocześnie
mechaniczną blokadę drzwi
Wpis powstał przy współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę producenta www.gorenje.pl
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/04/czekoladowe-ciasto-majonezowe-z-malinami.html