ßßß
Wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe, takie jest ucierane ciasto przygotowane z dodatkiem majonezu. Piekę je według tego przepis już od dawna, ale tym razem wyszło mi rewelacyjne. Jednak - po raz kolejny dochodzę do takiego wniosku - dobry piekarnik ma znaczenie. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika Gorenje i muszę szczerze przyznać, że jakość i wygląd moich wypieków zdecydowanie uległy poprawie. Poniżej poczytacie również o tym dlaczego spodobał mi się piekarnik właśnie tej firmy.
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:3 duże wiejskie jajka100 ml majonezu100 g mąki ziemniaczanej70 g mąki pszennej170 g cukru3 czubate łyżki kakao1 łyżka cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia200 g malinszczypta solicukier puder


Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką.W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze układamy maliny, nie wciskamy ich do środka. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy malinami.
Piekarnik Gorenje towarzyszy mi w kuchni od początku roku i zdaje egzamin na szóstkę z plusem ! Jako blogerka kulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić.Oto cechy, które go charakteryzują:kształt HomeMade, co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt, co pozwala gorącemu powietrzu swobodnie się poruszać. Posiada on wszystkie cechy pieczenia w piecu opalanym drewnemSilverMatte, czyli bardzo gładką i odporna powłokę. Można ją wystawiać na bardzo wysoką temperaturę podczas czyszczenia pirolitycznego przy 500 stopniach CelsjuszaPyroClean, czyli funkcję samooczyszczania "Premium", która trwa od 90 d- 150 minut. Co ważne w czasie jej trwania drzwiczki są zablokowane ze względów bezpieczeństwa.GentleClose, czyli funkcje dzięki której wystarczy delikatny dotyk, aby drzwi piekarnika zamknęły się płynniedrzwi Ultracool, czyli chłodne drzwiczki w każdej chwili, przez cały czas. To istotna funkcja, gdy mamy w domu małe dzieciWarmPlate profesjonalną funkcje podgrzewania naczymożliwość szybkiego i beznarzędziowego wyjmowania szybypowłoka TouchFree, w końcu nie widać odciśniętych palcówCataClean, czyli katalityczne czyszczenie, które się rozpoczyna gdy piekarnik osiągnie temperaturę 85 stopni Celsjuszasystem wentylacji MultiFlow, która sprawia, że pieczenie może się odbywać na wszystkich 5 poziomach równocześniemechaniczną blokadę drzwi
Wpis powstał przy współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę producenta www.gorenje.pl