Wykonanie
Pin It
Wilgotne, puszyste i mocno
czekoladowe, takie jest ucierane ciasto przygotowane z dodatkiem
majonezu. Piekę je według tego przepis już od dawna, ale tym razem wyszło mi rewelacyjne. Jednak - po raz kolejny dochodzę do takiego wniosku - dobry piekarnik ma znaczenie. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika Gorenje i muszę szczerze przyznać, że jakość i wygląd moich wypieków zdecydowanie uległy poprawie. Poniżej poczytacie również o tym dlaczego spodobał mi się piekarnik właśnie tej firmy.
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:3 duże wiejskie
jajka100 ml
majonezu100 g
mąki ziemniaczanej70 g
mąki pszennej170 g
cukru3 czubate łyżki
kakao1 łyżka
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
malinszczypta
solicukier puderWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy
tartą bułką.W misce ubijamy
jajka z
cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy
majonez, a
potem stopniowo
mąki,
sól,
kakao i
proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze układamy
maliny, nie wciskamy ich do środka. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy, oprószamy
cukrem pudrem i dekorujemy
malinami.
Piekarnik Gorenje towarzyszy mi w kuchni od początku roku i zdaje egzamin na szóstkę z plusem ! Jako blogerka kulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim
chleby, różne rodzaje ciasta,
mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i z czystym sumieniem
mogę go Wam polecić.Oto cechy, które go charakteryzują:kształt HomeMade, co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt, co pozwala gorącemu powietrzu swobodnie się poruszać. Posiada on wszystkie cechy pieczenia w piecu opalanym drewnemSilverMatte, czyli bardzo gładką i odporna powłokę. Można ją wystawiać na bardzo wysoką temperaturę podczas czyszczenia pirolitycznego przy 500 stopniach CelsjuszaPyroClean, czyli funkcję samooczyszczania "Premium", która trwa od 90 d- 150 minut. Co ważne w czasie jej
trwania drzwiczki są zablokowane ze względów bezpieczeństwa.GentleClose, czyli funkcje dzięki której wystarczy delikatny dotyk, aby drzwi piekarnika zamknęły się płynniedrzwi Ultracool, czyli chłodne drzwiczki w każdej chwili, przez cały czas. To istotna funkcja, gdy mamy w domu małe dzieciWarmPlate profesjonalną funkcje podgrzewania naczymożliwość szybkiego i beznarzędziowego wyjmowania szybypowłoka TouchFree, w końcu nie widać odciśniętych palcówCataClean, czyli katalityczne czyszczenie, które się rozpoczyna gdy piekarnik osiągnie temperaturę 85 stopni Celsjuszasystem wentylacji MultiFlow, która sprawia, że pieczenie może się odbywać na wszystkich 5 poziomach równocześniemechaniczną blokadę drzwi
Wpis powstał przy współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę producenta www.gorenje.pl