Wykonanie
Dzisiaj na niedzielne popołudnie upiekłem
majonezową babkę, na która przepis zaczerpnąłem z starego zeszytu mojej mamy. Od siebie dodałem świeżą
miętę z działki babci.
Składniki:Ciasto:- 5
jajek,- 3/4 szklanki
cukru,- 4 czubate łyżki
majonezu,- szklanka
mąki pszennej,- szklanka
mąki ziemniaczanej,- łyżka
proszku do pieczenia,- 2 łyżki
kakao,- pół szklanki liści świeżej
mięty.Polewa:-
cukier puder,-
kakao,- wrzątek.Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z połową
cukru, dodać
majonez. Do zmiksowanej masy dodać przesiane
mąki z proszkiem. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać
kakao, do drugiej zmiksowane liście
mięty (ja mieliłem
mięte w młynku do
kawy)
Białka ubić na sztywno z resztą
cukru i dodać po połowie do każdej z mas, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Po wystudzeniu polać
polewą czekoladową.