Wykonanie
Pomysł na ta roladę znalazłam w gazecie "Pyszne ciasta z
owocami" :). Po kilku modyfikacjach użyłam ją 2-krotnie jako masy do
tortów. Teraz postanowiłam zrobić ją w wersji rolady. Sezon na
malinki trwa w najlepsze, więc mikser w dłoń i zaskoczcie rodzinę tą obłędną masa i kolorowym
pasiakiem ;).
Składniki :4
jajka75 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao400 g
malin200 g
cukru + 3 łyżki50 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia7 łyżeczek
żelatyny400 g
twarożku kremowego200 g kremówki2 łyżeczki
cukru waniliowegosólOpis wykonania :1.
Białka ubijamy z 3 łyżkami zimnej
wody i szczypta
soli. Następnie dodajemy 100 g
cukru i
żółtka.
Mąkę mieszamy z proszkiem i wsypujemy do masy jajecznej, dokładnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego, na dużej blaszce największej kwadratowej, dodawanej do piekarników układamy papier do pieczenia.2. Wyciskamy paski w odstępach 1,5 cm. Do pozostałej masy dodajemy
kakao, mieszamy i wyciskamy pomiędzy jasne paseczki. Całość pieczemy 10 minut w 200 C.3. Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypana
cukrem, zdejmujemy papier i zawijamy.4.
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej
wody, rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub mikrofali.250 g
malin miksujemy, następnie przecieramy przez sitko by nie było pestek. Ucieramy z
serkiem i
cukrem waniliowym oraz 100 g
cukru.5.
Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Niewielka ilość masy dodajemy do
żelatyny, mieszamy wlewamy do masy dokładnie mieszamy ze sobą. Na końcu dodajemy do masy
maliny. Całość wykładamy na roladę zawijamy i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.