ßßß Cookit - przepis na Malinowa zebra

Malinowa zebra

nazwa

Wykonanie

Pomysł na ta roladę znalazłam w gazecie "Pyszne ciasta z owocami" :). Po kilku modyfikacjach użyłam ją 2-krotnie jako masy do tortów. Teraz postanowiłam zrobić ją w wersji rolady. Sezon na malinki trwa w najlepsze, więc mikser w dłoń i zaskoczcie rodzinę tą obłędną masa i kolorowym pasiakiem ;).
Składniki :
4 jajka
75 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
400 g malin
200 g cukru + 3 łyżki
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżeczek żelatyny
400 g twarożku kremowego
200 g kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
sól
Opis wykonania :
1. Białka ubijamy z 3 łyżkami zimnej wody i szczypta soli. Następnie dodajemy 100 g cukru i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i wsypujemy do masy jajecznej, dokładnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego, na dużej blaszce największej kwadratowej, dodawanej do piekarników układamy papier do pieczenia.
2. Wyciskamy paski w odstępach 1,5 cm. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i wyciskamy pomiędzy jasne paseczki. Całość pieczemy 10 minut w 200 C.
3. Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem, zdejmujemy papier i zawijamy.
4. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali.
250 g malin miksujemy, następnie przecieramy przez sitko by nie było pestek. Ucieramy z serkiem i cukrem waniliowym oraz 100 g cukru.
5. Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Niewielka ilość masy dodajemy do żelatyny, mieszamy wlewamy do masy dokładnie mieszamy ze sobą. Na końcu dodajemy do masy maliny. Całość wykładamy na roladę zawijamy i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/08/malinowa-zebra.html