ßßß

Ciasto:4 jajka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliOddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie.Wykładamy ciasto na dużą płaską formę (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.Mus malinowy:ok 750 dag malin4-5 łyżek cukru5 łyżeczek żelatyny1 łyżka mąki ziemniaczanejMaliny gotujemy przez ok 5 minut, aż zaczną się rozpadać, a następnie przecieramy przy pomocy przecieraczki lub na sitku, by pozbyć się pestek.Otrzymany mus ponownie zagotowujemy dodając do niego cukier i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Gdy się zagotuje wyłączamy dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i mieszamy (już nie gotujemy) by żelatyna się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężeniaRozwijamy naszą roladę ze ściereczki i smarujemy gęstniejącym musem, a następnie rolujemy. Odstawiam do lodówki na 2-3 godziny by zgęstniała.Smacznego
