Wykonanie
Typowe wiosenno-letnie ciasto.Puszysty
biszkopt z dodatkiem tartej
czekolady nasączony ponczem, masa z
serków homo i
mascarpone z dodatkiem świeżych
truskawek i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że
czekolada i
truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne!




Składniki:
Biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki tortowej50 g tartej
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPoncz:1 szklanka przegotowanej
wody1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka jasnego
rumuMasa straciatella:35 dag
twarożku 3 krotnie mielonego30 dag
serka homogenizowanego waniliowego typu Danio25 dag
serka mascarpone Mlekoma50 g tartej
gorzkiej czekolady1 szklanka pokrojonych w kostkę
truskawek3-4 łyżki
cukru pudru5 listków
żelatyny Dr.OetkerZielona masa:3
galaretki Kiwi lub
agrestowe Dr.OetkerMasa jogurtowa:1 litr
jogurtu naturalnego greckiego4 łyżki
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny1 szklanka pokrojonych
truskawekPolewa czekoladowa do polaniaŚwieże
truskawki do dekoracjiSposób wykonania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek i miksujemy na gładką lśniacą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce
cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy
żółtka i miksujemy,
mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach ,
biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym 23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.Studzimy.Poncz:Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny
biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej
wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.Masa straciatella:
Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofali .Wszystkie
serki umieszczamy w misce, dodajemy
cukier puder i mieszamy mikserem, wlewamy płynną
żelatynę oraz wsypujemy tartą
czekoladę , mieszamy na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę
truskawki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na
biszkopt. Wylewamy tężejacą
galaretkę.Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki
wody, płynną i ostudzoną mieszamy z
jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi
truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce.Słodkich wypieków!