ßßß



Składniki:Biszkopt:6 jaj1 szklanka cukru1 szklanka mąki tortowej50 g tartej gorzkiej czekolady1 łyżeczka proszku do pieczeniaPoncz:1 szklanka przegotowanej wody1 łyżka cukru pudru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka jasnego rumuMasa straciatella:35 dag twarożku 3 krotnie mielonego30 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio25 dag serka mascarpone Mlekoma50 g tartej gorzkiej czekolady1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek3-4 łyżki cukru pudru5 listków żelatyny Dr.OetkerZielona masa:3 galaretki Kiwi lub agrestowe Dr.OetkerMasa jogurtowa:1 litr jogurtu naturalnego greckiego4 łyżki cukru pudru5 łyżeczek żelatyny1 szklanka pokrojonych truskawekPolewa czekoladowa do polaniaŚwieże truskawki do dekoracjiSposób wykonania:Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniacą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym 23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.Studzimy.Poncz:Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt.Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.Masa straciatella:Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali .Wszystkie serki umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i mieszamy mikserem, wlewamy płynną żelatynę oraz wsypujemy tartą czekoladę , mieszamy na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę.Masa jogurtowa:Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody, płynną i ostudzoną mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce.Słodkich wypieków!