ßßß
Składniki (4 porcje)około 350 g pieczarek0,5 szklanki brązowego ryżu1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy1 duża cebula1 łyżka oleju kokosowego lub ryżowego1 łyżeczka kurkumy0,5 pęczka szczypiorku0,5 szklanki soku pomidorowegosól, pieprz16 arkuszy papieru ryżowegoodrobina oliwy do wysmarowania naczyniaSos do gołąbków0,5 szklanki soku pomidorowego0,5 puszki pomidorów w kawałkach2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwekkilka listków świeżej bazyliisól, pieprz
PrzygotowanieRyż ugotować na sypko. Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki lub kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i dodać cebulę. Podsmażać chwilę, a następnie podlać odrobiną wody i dusić, aż cebula zmięknie. Wtedy należy dodać pieczarki i posolić. Dusić chwilę, mieszając i podlewając odrobiną wody. Dodać ryż, kurkumę, sok pomidorowy i soczewicę. Doprawić do smaku i odparować nadmiar soku. Szczypiorek umyć i drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.SosW rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilkę podsmażać, ale uważając, aby czosnek się nie przypalił. Gdy czosnek lekko się zrumieni wlać sok pomidorowy i pomidory w kostkach. Dodać świeżą bazylię, sól i pieprz. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.GołąbkiPrzygotować większą salaterkę lub miskę z odrobiną ciepłej wody. Zanurzać w wodzie papier ryżowy na kilka sekund i wykładać na deskę. Na każdy krążek papieru ryżowego nałożyć czubatą łyżkę farszu pieczarkowo – soczewicowego i zawinąć w kształt rulonu lub kwadratu, podwijając nadmiar papieru pod spód zawiniątka. Gotowe gołąbki ułożyć w formie posmarowanej odrobiną oliwy i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚ przez około 25 minut.