Wykonanie
Do takich gołąbków można wykorzystać
ryż i
soczewicę, które zostały nam z poprzedniego dnia, a z
papierem ryżowym jest znacznie mniej pracy niż z
kapustą. Szybko mięknie i można bez specjalnej zręczności uformować z niego pożądane kształty gołąbkowe. Dodatkowo dość szybko można to danie przyrządzić i stanowi wartościowy i smaczny posiłek dla całej rodziny lub grupki przyjaciół.

Składniki (4 porcje)około 350 g
pieczarek0,5 szklanki
brązowego ryżu1,5 szklanki ugotowanej
zielonej soczewicy1 duża
cebula1 łyżka
oleju kokosowego lub
ryżowego1 łyżeczka
kurkumy0,5 pęczka
szczypiorku0,5 szklanki
soku pomidorowegosól,
pieprz16
arkuszy papieru ryżowegoodrobina
oliwy do wysmarowania naczyniaSos do gołąbków0,5 szklanki
soku pomidorowego0,5
puszki pomidorów w kawałkach2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwekkilka listków świeżej
bazyliisól,
pieprz

Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko.
Pieczarki i
cebulę obrać i pokroić w półplasterki lub kostkę. Na dużej patelni rozgrzać
olej kokosowy i dodać
cebulę. Podsmażać chwilę, a następnie podlać odrobiną
wody i dusić, aż
cebula zmięknie. Wtedy należy dodać
pieczarki i posolić. Dusić chwilę, mieszając i podlewając odrobiną
wody. Dodać
ryż,
kurkumę,
sok pomidorowy i
soczewicę. Doprawić do smaku i odparować nadmiar soku.
Szczypiorek umyć i drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.SosW rondelku rozgrzać
oliwę, dodać
czosnek i chwilkę podsmażać, ale uważając, aby
czosnek się nie przypalił. Gdy
czosnek lekko się zrumieni wlać
sok pomidorowy i
pomidory w kostkach. Dodać świeżą
bazylię,
sól i
pieprz. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.GołąbkiPrzygotować większą salaterkę lub miskę z odrobiną ciepłej
wody. Zanurzać w wodzie
papier ryżowy na kilka sekund i wykładać na deskę. Na każdy krążek
papieru ryżowego nałożyć czubatą łyżkę farszu
pieczarkowo –
soczewicowego i zawinąć w kształt rulonu lub kwadratu, podwijając nadmiar papieru pod spód zawiniątka. Gotowe gołąbki ułożyć w formie posmarowanej odrobiną
oliwy i zalać
sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚ przez około 25 minut.